Islands debattant

Vi kjenner ham fra 101 Reykjavik, men for islendingene er han forfatteren som skaper frisk samfunnsdebatt.

Ny Tid
[sagaforteller] I Norge er Hallgrímur Helgason best kjent fra boka og senere filmen 101 Reykjavik, om hverdagen til en ung og rotløs mann i den islandske hovedstaden. Nå er hans nyeste bok Rokland (Stormland) nominert til Nordisk Råds litteraturpris for 2007. I Island skapte han imidlertid rabalder og forferdelse da han i 2001 skrev boka Höfundur Íslands, som i høst kom på norsk under tittelen Islands forfatter.

Hovedpersonen er en gammel mann som skuer tilbake på sitt liv, og boka er skrevet et par år etter at nasjonalskalden Halldór Laxness døde.

– Jeg hadde en drøm om en gammel mann som lå i en avsidesliggende dal, og denne gutten som pirker den gamle mannen i munnviken. Jeg oppdaget at den gamle mannen var Halldór Laxness, og gutten er en av personene i en av bøkene hans. Det var starten på det som ble til Islands forfatter, sier Hallgrímur Helgason til Ny Tid.

Denne scenen er også innledningen i boka.

Helgason er en av Islands fremste forfattere og debattanter, og er dessuten en anerkjent kunstner og tegneserieskaper. Helgason sier at for ham er Laxness som en bestefar han ser opp til.

– Jeg tror ikke islandske forfattere som er litt eldre enn meg, kunne gjort dette med forfatteren som har hatt så stor betydning for mitt land. Selv om jeg har stor respekt for Laxness, og behandler ham fint i boka, så mener jeg at vi ikke kan behandle ham som en helligdom som ikke må røres og diskuteres.

I sin faste spalte i avisa Frettablaðið får han gjerne fart i den islandske debatten med sine utspill. Han har kritisert de islandske myndigheter for alt fra deres deltagelse i Irak-krigen til det å starte hvalfangst igjen.

– Jeg ønsker å påpeke det jeg opplever som utfordringer i vårt samfunn, sier forfatteren, som i 2002 skrev et innlegg som fikk tidligere statsminister David Oddsson til å ringe og be ham om å møte opp på statsministerens kontor for å svare for seg.

– Det var en spesiell opplevelse. Jeg påpekte at Oddsson styrte Island som en monark, som ikke tok hensyn til andre enn sine egne, og at han brukte politiet til å undersøke sine private uvenner. Innlegget skapte debatt, og folk begynte å se annerledes på Oddssons regime. Folk var redd Oddsson som russerne er redd Putin, sier Helgason.

David Oddsson måtte etter det følgende valget inngå en avtale med samarbeidspartiene som gjorde at han trakk seg som statsminister og gikk ut av politikken to år senere.

Kommentarer
DEL