Isen blir tynnere ved Arktis

Varmere klima øker utfordringene i Arktis, melder Nunatsiaq News.

Ny Tid

Isen som dekker havet ved Arktis har i sommer vært betydelig tynnere enn den gjennomsnittlig har vært. Dette er fjerde året på rad at isen er tynnere enn gjennomsnittet, melder avisen Nunatsiaq News, som kommer ut i Nunavut i det nordøstlige Canada.

Det er også mindre havis på vinteren og isen begynner å smelte betydelig tidligere på vårparten. Dette viser data som snø- og issenteret under NASA i Washington har utarbeidet sammen med universitetet i Washington.

Det er vanlig at havisen er på sitt tynneste i september, etter at sommervarmen har fått den til å smelte gjennom flere måneder. Det forskerne har oppdaget i år er at ikke siden 1978, da målingene startet, har havisen vært så tynn som i år.

Rapporter langs den grønlandske og kanadiske kysten fra fiskere og fangere tyder på at isen ikke kom tilbake til vanlig tid forrige vinter. Vanligvis sørger de kalde vintermånedene for at havisen kommer tilbake, men den amerikanske undersøkelsen bekrefter det øyenvitnene langs kysten hevdet, havisen kom betydelig senere enn vanlig.

Når issmelting samtiden kommer tidligere om våren betyr det at isen ikke rekker å komme seg igjen. Satellitt-målinger har siden 2002 vist at isen smelter tidligere i områdene nord for Alaska og Sibir. I år startet issmeltingen 17 dager tidligere enn vanlig i hele Arktis.

Kommentarer
DEL