IS: Et USA-skapt monster?


IS oppsto tilsynelatende av ingenting og hadde plutselig en hær som fikk Iraks egen til å fordufte som vann i ørkenen. Krigen USA og gulfstatene har startet mot IS, ser ut til å mangle både taktikk og strategi – i hvert fall hvis hensikten er å bekjempe organisasjonen.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 20. mars 2015

Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) eller Den islamske staten (IS) har tilsynelatende oppstått av ingenting. I det ene øyeblikket fantes de ikke. I det neste øyeblikket ikke bare fantes de, men kontrollerte også store deler av Irak og Syria, områder der det bor om lag fire millioner mennesker. Gruppen er så ekstrem at den til og med vekker avsky hos al-Qaida. Den har demonstrert at den er i stand til å begå en hvilken som helst grusomhet, fra halshogging og kannibalisme til korsfestelse, masseslakt og amputasjoner.

IS er samtidig så effektiv at den i løpet av svært kort tid tok kontroll over et område på størrelse med Storbritannia – …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Evt tegn abonnement (69kr/mnd) for å kunne lese alt (inkludert magasinene). Om du ikke er det allerede. Logg inn eller registrer deg først i toppen/menyen før bestilling.

Abonnement kr 195 kvartal