IS: Et USA-skapt monster?

IS oppsto tilsynelatende av ingenting og hadde plutselig en hær som fikk Iraks egen til å fordufte som vann i ørkenen. Krigen USA og gulfstatene har startet mot IS, ser ut til å mangle både taktikk og strategi – i hvert fall hvis hensikten er å bekjempe organisasjonen.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-03-20

Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) eller Den islamske staten (IS) har tilsynelatende oppstått av ingenting. I det ene øyeblikket fantes de ikke. I det neste øyeblikket ikke bare fantes de, men kontrollerte også store deler av Irak og Syria, områder der det bor om lag fire millioner mennesker. Gruppen er så ekstrem at den til og med vekker avsky hos al-Qaida. Den har demonstrert at den er i stand til å begå en hvilken som helst grusomhet, fra halshogging og kannibalisme til korsfestelse, masseslakt og amputasjoner.

IS er samtidig så effektiv at den i løpet av svært kort tid tok kontroll over et område på størrelse med Storbritannia – og noen måneder senere er gruppen i ferd med å ta kontroll over et mye større område i Libya. IS behersker moderne kommunikasjon, markedsføring og sosiale medier med samme selvsagte profesjonalitet som de tar i bruk avanserte våpen. Dette gjør at det er all grunn til å spørre seg hvordan gruppen kan ha oppstått i sin nåværende form, og hvem som har hjulpet dem med å lykkes så langt.
Krigsveteranen Gordon Duff var i Damaskus i slutten av 2014. Under Vietnamkrigen tjenestegjorde Duff for US Marine, og han har jobbet for krigsveteranenes sak i en menneskealder. Han er også redaktør av Veterans Today og skriver for New Eastern Outlook. Da han var i Damaskus i fjor, snakket han med flere syriske militsledere som hadde fotografert falne IS-soldater og ID-papirene deres. I en gruppe på 74 drepte fra kampene ved Kobani, var det 15 ukrainere og 8 tsjetsjenere. De andre var blant annet fra Saudi-Arabia, Jemen og Nord-Afrika. En del av dem hadde tydelige europeiske trekk. Gordon Duff skriver at militslederne ikke hoverte over sine falne motstandere, men behandlet dem med både respekt, sorg og alvor.
Etter samtaler med syriske myndigheter, skriver Duff at det – basert på en analyse av de taktiske kapasitetene til IS – er tydelig at IS har tilgang til sikker kommunikasjon som det ville ha vært lett for USA å jamme [ødelegge motstanderens radiomottakelse, red.anm.] hvis de ønsket det. «For å si det enkelt: Ikke alle og enhver kan operere det kompliserte amerikanske artilleriet de har skaffet seg, eller de pansrede kjøretøyene. IS ser ikke ut til å ha noen problemer med å skaffe seg Stinger-raketter eller å bruke dem til å skyte ned fly,» skriver Duff. Det ble hevdet at IS har missiler som stammer fra Libya, …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.