Irans ukjente historier


Mens resten av norsk presse har forlatt Iran, er Ny Tids korrespondent igjen i den opprørske hovedstaden. Her skildrer hun hvordan også eldre kvinner fnyser av regimets trusler via automatiske telefonoppringninger.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2009-06-26

De siste dagene, spesielt etter regimets harde angrep på opposisjonskreftene under demonstrasjonene lørdag 20. juni, da 27 år gamle Neda Agha-Soltan ble skutt og drept og ble en martyr for frihetsbevegelsen, har protestene tatt nye former her i Teheran: Når det blir mørkt, går folk ut på terrassene og de flate hustakene og roper: «Allho-Akbar» («Gud er stor!»).

Dette er en symbolsk handling, en arv fra revolusjonen i 1979, da Ayatollah Khomeini ba folk rope ut sin klagesang mot sjahen hver kveld klokka 21. Ropene gjør stemningen større. Man begynner med gudsropene, og fortsetter med «Ned med diktaturet!». Dette gjør folk hver kveld.

Omfanget av og befolkningssammensetning i demonstrasjonene siden valget 12. juni, viser at det er vanlige folk som, tross fare for å bli slått og til og med bli beskutt, er gått ut i gatene. Den kvinnelige iranske journalisten Marjan (32) i Teheran forteller at flere av hennes venninner har gått i demonstrasjon hver dag. Flere av dem bruker sine mødre som barnepass mens de er ute i gatene. Marjan, som ble slått og skadet i hodet i demonstrasjonen 19. juni beskriver situasjonen slik:

«En eldre dame, på samme alder som min mor, står ved siden av meg på demonstrasjonstoget. Hun holder en plakat med tre slagord: ‘Kjærlighet. Frihet. Likeverd.’ Jeg forteller da til med min kunstnervenninne, som jobber som sekretær, om ringeaksjonen som myndighetene hadde startet dagen før. De begynte å ringe tilfeldige folk og spilte av en stemme på bånd, med trusler til de som deltar i gatedemonstrasjoner. Den eldre kvinnen hørte meg og sa: ‘Ja, det stemmer at de ringer, men jeg bare legger på røret. Jeg gidder ikke å høre på sånt tull!»

Marjan spør henne så om hvordan hun får opplysninger om hvor og når på dagen toget starter. Det er jo ingen tv, radio eller aviser som annonserer dette? «Vi har erfaringen fra revolusjonen, jenta mi. Folk gir opplysninger til hverandre på gamle måter,» svarer den eldre kvinnen.

Abonnement kr 195/kvartal

Som i 1979

Slik går det flere historiske paralleller til revolusjonsdagene for 30 år siden. Det som opprører folket nå, er at det virker som om reformkandidaten Mir Hossein Mousavi (68) var den som vant valget i første omgang. Mousavi har flere kontakter og kilder i maktapparatet som kommer med hemmelige opplysninger til ham, om at han fikk flest stemmer, slik også meningsmålingene på forhånd viste. Likevel ble president Mahmoud …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?