Irakiske regjeringsstyrker begår krigsforbrytelser i Syria

Hva skal til for å sparke i gang en åpen og ærlig debatt om det norske bidraget til Irak? Hvem er det egentlig vi skal alliere oss med?

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ny Tid

Av: Thee-Yezen Al Obaide

I en artikkel publisert i Klassekampen 27. april svarer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på spørsmål fra Audun Lysbakken. Hun sier at «krigens spilleregler vil være en viktig del av opplæringen for å bidra til at brudd på menneskerettighetene ikke finner sted».
Dette har Søreide gjentatt ved flere anledninger – som om hun tror at irakiske styrker dreper fordi de ikke har respekt for menneskeliv. Jeg trodde vi var ferdig med hvit overlegenhet. Har det ikke slått norske myndigheter at krigsforbrytelsene kan være del av en større plan?
I sunniområder blir gårder jevnet med jorda, hus sprengt i lufta og familier drevet på flukt. I et intervju med den egyptiske tv-kanalen Sada Al-Balad i desember i fjor fortalte Iraks øverste sunnimufti, Rafi’ Taha Al-Rifa’i, at når familier vil vende tilbake til «befridde områder», får de beskjed om at de ikke kan komme før om et år – og at det skinner tydelig gjennom at det egentlig aldri vil skje. Formålet skal være å gi plass til sjiafamilier som skal bosettes for å oppnå sjiaflertall i hele Salahuldin-provinsen.

Regjeringens skylapper. Denne krigen handler om religion, geopolitikk, makt og dominans. Når disse fire faktorene møtes, oppstår det gjerne krigsforbrytelser. Den irakiske hærens krigsforbrytelser er planlagt, og den er utført med vilje. Begge sidene i krigen legitimerer voldtekt, drap, kidnapping og andre grove krigsforbrytelser gjennom religiøse erklæringer og Koranen.
Jeg og mange andre har kommet med konkrete bevis for hva sjiamilitser er i stand til å gjøre med sivilbefolkningen. Men begrenser deres krigsforbrytelser seg til dette? Nei.
Helt siden krigen brøt ut i Syria, har irakiske militser vært involvert. I fire år har sjiamilitsene kjempet på diktator Bashar Al-Assads side. Jeg har i løpet av det siste halvåret prøvd å kartlegge sjiamilitsene i Irak. Jeg har laget en oversikt over terrorgruppene – deres navn, antall soldater, ideologi og hvor de befinner seg. Så fort jeg kom over en milits, skiftet den navn. Gamle grupper ble splittet og nye dannet. Det mest sjokkerende har vært å oppdage hvor dypt involvert disse militsene er i Syria-krigen. Det er skremmende at den norske regjeringen har oversett dette. Eller har de det? Militsene legger ikke skjul på sin deltakelse i krigen  – tvert imot, de proklamerer den høylytt. Hvordan er det mulig at den norske regjeringen kan gå glipp av dette? Eller er det kanskje ikke så farlig lenger, nå som vi har en felles fiende i IS? Den 11. februar i fjor uttalte utenriksminister Børge Brende at Assad må gå. Skal han nå likevel få bli?
Mesteparten av den irakiske hæren består av militser. Hvis vi studerer dem nærmere, ser vi fort at disse terrorgruppene har syrisk blod på hendende – i tillegg til irakisk blod.
The Washington Institute har nylig publisert studien «The Shiite Jihad in Syria and Its Regional Effects» av forskeren Phillip Smyth. Her kommer det frem hvordan irakiske militser mobiliserer og kjemper på syrisk jord. Vi kan også lese om hvordan de rekrutterer transnasjonale krigere. I Amnesty Internationals rapport «Absolute Impunity – militia rule in Iraq» kommer det også frem at en av de største militsene, Asaib Ahl al-haq, kjemper med Assad. Andre pålitelige kilder – Foreign Policy, The Economist, The Huffington Post – bekrefter også denne rapportens funn. Hvorfor blir dette oversett av norske myndigheter? Det er fristende å tenke at Forsvarsdepartementet ikke har gode nok analyser, eller at de har alvorlige mangler i forståelsen av det som skjer på bakken i Syria og Irak – men dette er vanskelig å tro. Informasjonen er lett tilgjengelig for alle som gidder å lete. For forsvarsministeren koker det hele likevel ned til at nordmenn skal «lære bort krigens regler» til drevne, irakiske soldater, uten å ta hensyn til hvem disse soldatene er og hvilken ideologi de står for. Det er skremmende.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL