Irak:  Pariserhjul og storpolitikk

Det er sjelden jeg har sett så stor tetthet av fornøyelsesparker, og det er sjelden jeg har opplevd en så anstrengt stillhet.

Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.
Email: tori.aarseth@gmail.com
Publisert: 2016-09-15

Vanligvis kan man bli kjent med en by ved å være ute og suge til seg inntrykkene, men her er det høye murer og lite folk å se. Gradestokken har krøpet over midten av 40-tallet, og det blåser en varm vind. Det føles som å stå inne i en gigantisk hårføner. Hvor er alle menneskene? De få som er ute, ser på meg som om jeg har falt ned fra månen. En av dem mumler noe uforståelig: «… crazy …» er alt jeg klarer å høre. Er det fordi man ikke bare kan spasere ute i denne heten, eller er det fordi hvite kvinner ikke har noe alene på gaten å gjøre i denne delen av verden? Ikke vet jeg. Det er lenge siden sist jeg følte meg så lysende hvit og ignorant.

Det er helg. På en tysk bar i Erbil sitter expatene. En salig blanding av diplomater, hjelpearbeidere, krigsprofitører, journalister og leiesoldater. En mann med tilnærmet trønderbart og skinnvest med «Hells Angels Kabul» og «EOD» (Explosive Ordnance Disposal) på ryggen, står ved baren og drikker øl. Han er bombetekniker og en av disse karakterene som strømmer til konfliktsoner for å leve ut en livsstil han ikke kunne gjort hjemme. En ekssoldat som var med på invasjonen av Irak i 2003, forteller meg at leiesoldatene er mer diskrete nå enn før. De går ikke rundt i gatene med tunge våpen lenger, men de er her fremdeles. Selv jobber han som sikkerhetssjef i en internasjonal organisasjon. Han virker hyggelig nok, helt til han begynner å snakke om de lokale. «Verden har ikke råd til å vente på at disse folka skal bli voksne,» sier han. «De» ikke er som «oss», det er hans forklaring på konfliktene i Midtøsten. Han virker ute av stand til å se en sammenheng mellom den amerikanske krigen og fremveksten av ISIS. Jeg kjenner meg utilpass. Hvis det er noe Midtøsten og Irak virkelig ikke trenger, så er det flere hvite mennesker med våpen og dårlig selvinnsikt.

Flyktningstrøm. Jeg befinner meg i Duhok, den nordligste provinsen i Irak. Dette er stedet som har tatt imot flest internt fordrevne etter ISIS’ fremmarsj for to år siden. Til sammen har over en halv million flyktet til provinsen, som fra før av hadde en befolkning på bare en drøy million. Mange av de internt fordrevne har ikke flyktet langt, men det er likevel en uoverkommelig avgrunn tilbake til hjemstedet. Frykten for ISIS sitter dypt hos dem som har sett grusomhetene på nært hold.

Hvis det er noe Midtøsten og Irak virkelig ikke trenger, så er det flere hvite mennesker …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.