Mapplethorpe: Look at the Pictures. Regi: Fenton Bailey og Randy Barbato.

Intimt portrett av en ikonisk fotograf


Navnet Robert Mapplethorpe får nok de fleste til å tenke på New Yorks bohemliv på 1970-tallet, kontroverser og hans homoerotiske BDSM-fotografier som opprørte offentligheten.

Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.
Email: olivianita@outlook.com
Publisert: 2016-12-15
Mapplethorpe: Look at the Pictures. 

Fenton Bailey og Randy Barbato. ()

 

Alt dette kunne vært gode ingredienser i en skandalehistorie, men Bailey og Barbatos nye dokumentarfilm om kunstneren overrasker ved å være det stikk motsatte. Filmen er et nærgående og komplekst portrett av Mapplethorpe, og i stedet for å fokusere på kontroversene rundt ham, handler filmen om den autentiske personen han var.

Gjennom intervjuer (både nye og arkiverte), hundrevis av bilder og mørke svart-hvitt-versjoner av gjenskapte hendelser og situasjoner, fyller filmen tomrommene i de kollektive erindringene om Mapplethorpe. Den viser historien om en gutt som ble til en ung mann, dro til New York og ble en epokeskapende fotograf.

Filmens narrativ er imidlertid ikke den vanlige dokumentariske fortellingen om en kjent persons vei til berømmelse – i stedet ligger fokus på Mapplethorps liv, hans forhold til andre mennesker og hans følelsesmessige utvikling. Som Marcus Leatherdale, en tidligere elsker, sier i filmen: «De eneste menneskene han ønsket å ha i livet sitt, var rike folk, berømte folk og folk han kunne ha sex med.»

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)