Internett må fjernes!

En av Tysklands mest kjente bloggere, Schlecky Silberstein, slår fast at oppmerksomhet er den viktigste valutaen i det 21. århundre og at internett skaper angst.

Eivind Tjønneland
Idehistoriker.
Email: e-tjoenn@online.no
Publisert: 01.02.2019
Das Internet muss weg
Forfatter: Schlecky Silberstein
Albrecht Knaus Verlag, München

Schlecky Silberstein – et pseudonym for Christian Brandes (f. 1981) – er en av Tyskland mest kjente bloggere, og nettstedet hans, schleckysilberstein.com har ca. 600 000 regelmessige lesere. Tittelen på Silberstein/Brandes’ siste bok, Das Internet muss weg («Internettet må vekk», er ikke dekkende for bokens innhold; det er særlig sosiale medier han går til felts mot. Boken er et oppgjør med et medium han skylder alt. Men hele 2017 brukte Silberstein på å finne ut hvorfor nettet har negativ innflytelse på de fleste livsområder.

Forfatteren er praktiker, ikke teoretiker, og har vært på nett fra internetts begynnelse. Til tross for at han ennå ikke har fylt 40, høres han ut som en gammel veteran når han forteller at han faktisk kan huske tilbake til en tid da nettet ikke fantes.

Mutti goes AfD

Silberstein oppdaget at moren var blitt Alternative für Deutschland-aktivist på Facebook med over 4000 «venner» hun ikke kjente. Plutselig demonstrerte en tidligere venstreorientert sosialpedagog for Pegida! En førtidspensjonist fra Berlin var blitt glødende Trump-tilhenger.

I en situasjon med økende spredning av falske nyheter og politisk manipulasjon er forsvaret og de hemmelige tjenestene de beste medieanalytikerne.

Morens aktivisme skyldtes utelukkende like-faktoren, mener Silberstein. Ved å dele høyrepopulistisk propaganda fikk hun langt flere likes enn tidligere. Bare i februar 2017 postet hun 107 kommentarer til nasjonens tilstand på Facebook, der hun hørtes ut som en blanding av Midtøsten-ekspert og Kreml-insider. Like-funksjonen ble tatt i bruk på Facebook i februar 2009. Dermed ble Pandoras eske åpnet: Oppmerksomhetsøkonomiens tidsalder var innledet. Morens Facebook-aktivitet hadde ikke noe med politikk å gjøre, men med dopamin, ifølge Silberstein. Hun gikk for det som ga mest klikk. Liberale og nyanserte nyheter forsvant etter hvert fra newsfeeden. Gjennom denne selvforsterkende algoritmen hadde hun skapt et ekkokammer.

Falske nyheter fra lavtlønnsland


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.