Internasjonale observatører godkjenner resultatet

Folkeavstemningen i Venezuela har blitt nøye overvåket av mange internasjonale observatører.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Hva flere valgobservatører glemte å spørre den venezuelanske opposisjonen om, var det sentrale spørsmålet: «Aksepterer dere resultatet fra CNE, den sentrale valgkommisjonen, når de kommer med sin rapport om valgresultatet?»

Opposisjonen har konsekvent unngått å uttale seg om hvorvidt de ville akseptere resultatet. Så da CNE leverte sin rapport kl 0400 mandag morgen, basert på 95 prosent av stemmene, anklaget opposisjonen CNE for «massiv valgfusk.»

Men de internasjonale valgobservatørene – om de nå var invitert av regjeringen eller opposisjonen – kunne på en pressekonferanse mandag ettermiddag konstatere at deres resultat av folkeavstemningen var den samme som CNEs. Det vil si at folkeavstemningen hadde vært eksemplarisk. Dermed satte de siste spiker i opposisjonens argument, selv om det for Jimmy Carter og OAS-sjef Cesar Gaviria satt langt inne å måtte erkjenne at Chavez de facto har en enorm folkelig støtte i Venezuela. Men Carter og Gaviria oppfordret alle parter om å respektere valgresultatet.

– Folkeavstemningen oversteg ti millioner stemmer, og det er en klar ledelse til president Chavez, sa Carter og tilføyde:

– Vi har ikke oppdaget noe som tyder på at det har funnet sted noe valgfusk. Opposisjonen bør gjøre rede for sine resultater, mente OAS-sjef Gaviria.

Dermed sviktet de mest pålitelige vennene til opposisjonen. I Miami nesten gråt den forrige arbeidsgiversjefen Carlos Fernandez, som ledet sabotasjen mot oljeindustrien i to måneder (2002-2003) og som kostet Venezuela ti milliarder dollar.

– Jeg kjenner fortvilelse, for i Venezuela har det skjedd et statskupp, sa Fernandez som selv deltok i statskuppet i april 2002 mot Chavez.

I Miami, staten som har blitt et senter for mange mislykkede latinamerikanske politikere og militære med blod på hendene, lider og sørger venezuelanske og kubanske krefter som trodde at de i klassisk stil kunne skru klokken tilbake i Venezuela.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here