Uten grenser: Yogaens homokamp

Religiøse ledere i India har et homosyn som de konservative i USA. Men de vinner ikke fram av den grunn.

Kun sjeldent finner Indias forskjellige religiøse ledere sammen. Det naturlige instinktet er å slåss mot hverandre. Men forrige måned gikk troende hinduer, muslimer og kristne sammen for å protestere mot en kjennelse i New Delhis lagmannsrett.

2. juli fjernet denne domstolen en arkaisk lov fra 1860, innført av de britiske koloniherrene. Den 150 år gamle loven gjorde homofilt samkvem mellom samtykkende voksne til en forbrytelse med en strafferamme på ti års fengsel. 2. september ble det klart at den nyvalgte regjeringen til Manmohan Singh ikke vil protestere mot kjennelsen. Myndighetene skal nå sette i gang en informasjonskampanje for å hjelpe mot homofordommene i India.

Dommerne i New Delhi mente at loven var i strid med den grunnleggende retten til individuell frihet, som er nedfelt i Indias grunnlov fra 1950. Kjennelsen skapte furore i et svært konservativt og religiøst samfunn, der de mest høylydte protestene kom fra religiøse ledere.

I forgrunnen blant dem som fordømmer kjennelsen, står en indisk kjendisguru, kjent under navnet Baba Ramdev. Han underviser i yoga på en mengde tv-kanaler, og han tjener store penger på å pushe tradisjonelle urter som medisin og kommentere alt mellom himmel og jord. Han hevder han har kuren for nesten alle sykdommer, inkludert kreft, og at han kan forebygge svineinfluensapandemien som farer over verden.

Denne samme Babaen mener at homoseksualitet er en sykdom, som han også har en kur for. Her er noen av hans tanker om temaet: «[Homoseksualitet] kan behandles som en hvilken som helst annen medfødt skavank.» Og: «Slike tendenser kan behandles med yoga og andre meditasjonsteknikker.»

Ifølge Babaen er høyesterettskjennelsen en fornærmelse mot Indias verdisystem, kultur og tradisjoner, slik disse kan avledes fra de hellige skriftene.

Indere er naturligvis stolt over deres eldgamle kultur, men har en tendens til å bruke kulturargumentet uten å ha grunnlag for det. Vi antar at Baba Ramdev har studert de hinduistiske eposene grundig, og dermed burde vite at homoseksualitet var en måte å leve på i gamle dager. Ingen ble straffet for det. Eposene er fulle av referanser til kjærlighet mellom voksne menn, og ingen har løftet et øynebryn over det. Å se på homoseksualitet som en forbrytelse, er i langt større grad en vestlig idé, som britene tok med seg til India for over hundre år siden.

Bollywood-stjernen og homoforkjemperen Celina Jaitley har tatt til motmæle mot Babaen. Protestene fra religiøse ledere som Ramdev, så vel som muslimske og kristne forkynnere, har lenge bremset regjeringens politiske vilje til å få gjennom loven, selv om domstolen har åpnet for det.

Regjeringen, som domineres av Kongresspartiet, støttet til å begynne med instinktivt milepælkjennelsen, da justisministeren erklærte at den arkaiske loven måtte fjernes. Men regjeringen snublet da de mange religiøse lederne fordømte handlingen. Regjeringspartiet fryktet at dette ville medføre proteststemmer i provinsvalgene, og den ga raskt signal om retrett.

Saken har ennå ikke vært oppe i Indias høyesterett, men den vil nok bli værende der i lang tid når den kommer opp. Det er også tvilsomt om det finnes politikere som har mot til å trosse religiøse ledere, som kan få velgerne til å gå mot progressiv lovgivning.

Mediene har for det meste ønsket den banebrytende kjennelse velkommen, i likhet med store deler av folket, som anser den mer som en sak om individuell frihet som alle indere er sikret gjennom grunnloven.

Men det som er sjokkerende, er denne frykten og uvitenheten når det gjelder homofiles rettigheter. De som er imot kjennelsen, bruker det samme gamle argumentet som den amerikanske høyresiden har popularisert: Homoseksualitet er en «perverse seksuell atferd». Den er «unaturlig» og angriper det hellige ekteskapet. Ekteskapets formål er å føde barn, hva skjer når homofile par smis i hymens lenker?

Det andre feilaktige argumentet de religiøse lederne trekker fram, er at slike bare etteraper vestlig mote. Det motsatte er snarere tilfellet. Baba Ramdev har for eksempel blitt kraftig eksponert for vestlige ideer om moral og vil opprettholde en lov som ble innført av våre koloniherrer.

Etter 62 år med selvstendighet er det på tide å legge av oss den koloniale byrden.

Oversatt av Remi Nilsen

“Uten grenser”-prosjektet føres videre til minne om Anna Politkovskaja (1958-2006), Ny Tid-spaltist fra 10. februar til 7. oktober 2006.

Kommentarer