Uten grenser: Vår nakne tildekning

Dette er tabu for både arabere og europeere, men likevel: Det er en slående likhet mellom hijab og sminke!

Ny Tid

Publisert dato: 01/10/2009

Nawal E-Saadawi er egyptisk lege, forfatter og ytringsfrihetsforkjemper. Hun har vært fengslet for sine meninger. Hun skriver eksklusivt for Ny Tid.

Kairo, Egypt. Vi blir født nakne. Men vi dekker til kroppen vår med klær for å beskytte den mot vær og vind.

Dette er naturlig og nødvendig for helsen vår. Flere steder i det tropiske Afrika, der klimaet er veldig varmt, går både menn og kvinner omkring nakne. Siden nakenhet er naturlig og likt for alle, er ikke menns blikk på nakne kvinner av seksuell art.

Jeg besøkte for noen år siden en nudiststrand i Barcelona. Til å begynne med var jeg sjokkert. Jeg prøvde å holde øynene for meg selv og ikke stirre på folk. Jeg greide ikke å ta av meg badedrakten. Etter en tid virket nakenheten imidlertid naturlig, siden ingen kikket på hverandre, og etter hvert svømte jeg også naken og nøt solen på hele kroppen.

Fra naturens side har klær ingen moralsk eller religiøs funksjon. I ørkenen i Algerie, og i andre, lignende land, har mennene et slør foran ansiktet for å beskytte seg mot sandstormer. Sløret brukes her av helsemessige årsaker og er naturlig.

Patriarkatets religion

Det religiøse sløret er unaturlig. Det påtvinges kun kvinner, i Guds navn. Siden slaveriets tid har den patriarkalske klassens religioner ansett kvinnen som underordnet mannen. Dette er veldig tydelig i de tre monoteistiske religionene: jødedommen, kristendommen og islam.

Patriarkatet kjennetegnes blant annet ved at man kun kjenner en persons farsnavn. Og mens kvinnen kun skal ha én ektemann, kan menn ha mange seksuelle relasjoner.

Denne dobbeltmoralen legger grunnlaget for kvinneundertrykkelse. Dette gir seg uttrykk i tilsløring, kjønnsdeling, krav om jomfrudom, æresdrap og kvinnelig kjønnslemlestelse, som for eksempel fjerning av klitoris, for å minske eller fjerne kvinnens seksuelle begjær.

Det religiøse sløret er påtvunget kvinnen for å beskytte henne fra menns seksuelle blikk, eller «menns onde, umoralske øyne». Hvis Gud hadde vært rettferdig, ville han ha dekket til mennenes «onde øyne», ikke de uskyldige ansiktene til kvinnene.

Men det finnes ikke noen rettferdighet i de patriarkalske klassenes religioner.

Markedets sexobjekter

Vi lever i en postmoderne slavetid, hvor de patriarkalske, dobbeltmoralske standardene fremdeles dominerer vår kapitalistiske, militaristiske, koloniale verden. Makt, og ikke rettferdighet, styrer. Fars navn er mer verdt enn mors navn. Menn har høyere status enn kvinner: i familien, i samfunnet, i kirkene, i moskeene og i alle religiøse institusjoner.

Det frie kapitalistiske marked er ikke fritt, men dominert av makt og profitt. Det benytter seg av kvinner som sexobjekter for å selge varer og oppnå økt fortjeneste.

Nakne kvinnekropper blir brukt på det kommersielle markedet i den hensikt å tjene mer penger. Postmoderne kvinner kan være religiøse og nakne på samme tid. De kan få foretatt plastisk kirurgi eller dekke ansiktet med sminke for å skjule rynkene, eller på annen måte virke yngre og mer seksuelt attraktive for menn.

Jeg kaller sminke for et postmoderne slør, siden det skjuler det virkelige ansiktet til kvinnen.

Oslo-jenter med bar mage

Enkelte unge, muslimske, postmoderne kvinner dekker til hodet for å tilfredsstille religiøse autoriteter. Paradokset er at de samtidig avdekker magen sin med amerikanske jeans, for å følge moten og passe inn i markedet. Jeg har sett noen av dem på gatene i Brussel, Paris og Oslo, og på overklasseklubber i Kairo og Beirut.

Men kvinner blir lurt. De tror at de velger sløret (religiøst slør eller sminke) av egen frie vilje. De er uvitende om det sosiale, politiske og såkalt åndelige presset. Åndelighet har erstattet religion i den postmoderne kvinnens bevissthet.

Nakenhet og tilsløring av kvinner er to sider av samme sak. Det forteller om at kvinnen kun er en kropp, som skal tildekkes under religiøse slagord – eller at hun kan kles naken på det frie, kapitalistiske, postmoderne markedet. Det går ut på det samme. ■

Oversatt fra engelsk av Therese Stordahl

Kommentarer