Uten grenser: Pussige sammentreff


Tre hendelser på fem dager gjorde at Sonia Gandhi, India og Sri Lanka ble knyttet sammen.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2009-06-25

For lederen av Indias 100 år gamle Kongressparti, Sonia Gandhi, enken etter den drepte statsministeren Rajiv Gandhi (1944-1991), er ringen nå sluttet.

Ikke bare fikk hennes parti det best mulige resultatet etter at valget var ferdig 13. mai, og ble det største partiet i parlamentet. Kongresspartiet har i løpet av disse første ukene også klart å lede Indias nye koalisjonsregjering uten noe særlig besvær.

I nabolandet Sri Lanka har mannen som bestilte en kvinnelig selvmordsbomber for å eliminere Gandhis ektemann, den øverste leder av Tamilenes frigjøringstigre (LTTE), Velupillai Prabhakaran (1954-2009), nå selv blitt eliminert. Dette skjedde 19. mai, bare tre dager etter at det ble offentliggjort at Gandhis parti vant valget, og to dager før markeringen av ektemannens dødsdag.

Det verste for Sonia Gandhi, som var sterkt imot at ektemannen skulle inn i politikken etter drapet på svigermorgen Indira Gandhi i 1984, var frykten for hans liv. Sønnen Rahul var ved farens død 21 år og studerte i USA. Enken trakk seg tilbake fra offentligheten, hun sørget alene med sin sønn og datteren Priyanka i over ti år. Men da Kongresspartiets suksess så ut til å være raskt dalende, kom hun tilbake for å gi det nytt liv.

I 2004, da det høyreorienterte, hindunasjonalistiske Bharatiya Janata Party (BJP) red høyt på en bølge av popularitet og ga sin kampanje et «India skinner»-motto, var det få som ga Kongresspartiet noen sjanse. Snarere ga flere seniorledere utrykk for skepsis til hennes kampanje, for hun dro land og strand rundt i heten for å snakke om «am admi», eller mannen i gata, som var blitt holdt utenfor middelklassens økonomiske vekst.

Abonnement kr 195/kvartal

Valget i 2004 lamslo landet. Sonia bestemte seg for å holde seg unna og ga statsministerposten til lojalisten Manmohan Singh. I år er seieren enda søtere for Sonia. Årsaken er at sønnen Rahul er arkitekten bak, spesielt for seieren i Uttar Pradesh, Indias største stat, hvor Kongresspartiet har feilet i to årtier.

Ironisk nok var det nettopp på 18-årsdagen for Rajivs død den 21. mai, da hun og hennes familie besøkte hans minnesmerke, at regjeringen i Colombo bekreftet at Prabhakaran var død ved å vise liket hans på tv.

Gandhi-familien har hele tiden vist storsinn etter drapet i 1991. Da Nalini, en samarbeidspartner for drapskvinnen, ble dømt til døden av en indisk domstol for noen år siden, slapp hun galgen takket være familiens …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?