Uten grenser: Pussige sammentreff

Tre hendelser på fem dager gjorde at Sonia Gandhi, India og Sri Lanka ble knyttet sammen.

Ny Tid
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]

For lederen av Indias 100 år gamle Kongressparti, Sonia Gandhi, enken etter den drepte statsministeren Rajiv Gandhi (1944-1991), er ringen nå sluttet.

Ikke bare fikk hennes parti det best mulige resultatet etter at valget var ferdig 13. mai, og ble det største partiet i parlamentet. Kongresspartiet har i løpet av disse første ukene også klart å lede Indias nye koalisjonsregjering uten noe særlig besvær.

I nabolandet Sri Lanka har mannen som bestilte en kvinnelig selvmordsbomber for å eliminere Gandhis ektemann, den øverste leder av Tamilenes frigjøringstigre (LTTE), Velupillai Prabhakaran (1954-2009), nå selv blitt eliminert. Dette skjedde 19. mai, bare tre dager etter at det ble offentliggjort at Gandhis parti vant valget, og to dager før markeringen av ektemannens dødsdag.

Det verste for Sonia Gandhi, som var sterkt imot at ektemannen skulle inn i politikken etter drapet på svigermorgen Indira Gandhi i 1984, var frykten for hans liv. Sønnen Rahul var ved farens død 21 år og studerte i USA. Enken trakk seg tilbake fra offentligheten, hun sørget alene med sin sønn og datteren Priyanka i over ti år. Men da Kongresspartiets suksess så ut til å være raskt dalende, kom hun tilbake for å gi det nytt liv.

I 2004, da det høyreorienterte, hindunasjonalistiske Bharatiya Janata Party (BJP) red høyt på en bølge av popularitet og ga sin kampanje et «India skinner»-motto, var det få som ga Kongresspartiet noen sjanse. Snarere ga flere seniorledere utrykk for skepsis til hennes kampanje, for hun dro land og strand rundt i heten for å snakke om «am admi», eller mannen i gata, som var blitt holdt utenfor middelklassens økonomiske vekst.

Valget i 2004 lamslo landet. Sonia bestemte seg for å holde seg unna og ga statsministerposten til lojalisten Manmohan Singh. I år er seieren enda søtere for Sonia. Årsaken er at sønnen Rahul er arkitekten bak, spesielt for seieren i Uttar Pradesh, Indias største stat, hvor Kongresspartiet har feilet i to årtier.

Ironisk nok var det nettopp på 18-årsdagen for Rajivs død den 21. mai, da hun og hennes familie besøkte hans minnesmerke, at regjeringen i Colombo bekreftet at Prabhakaran var død ved å vise liket hans på tv.

Gandhi-familien har hele tiden vist storsinn etter drapet i 1991. Da Nalini, en samarbeidspartner for drapskvinnen, ble dømt til døden av en indisk domstol for noen år siden, slapp hun galgen takket være familiens sjenerøsitet. Da Sonia Gandhi fikk vite at Nalini hadde små barn, ba hun om hun skulle bli spart. Nalini har siden skrevet regelmessig til Sonia.

I fjor fikk datteren Priyanki Gandhi til et privat møte i fengselet med Nalini. Priyanka ville lukke saken, og spurte hvorfor hennes gode far ble et drapsmål. Begge gråt og ga hverandre klemmer før de sa farvel. For noen uker siden ble Priyanki spurt på tv om hun hadde tilgitt Nalini. Hun svarte: «Etter å ha møtt henne, skjønte jeg at det ikke var noe å tilgi, og hvem er jeg for å gjøre det. Hun har lidd like mye, eller mer, enn meg».

Her ser vi kontrasten til broren Rahul, som under valgkampen også ble spurt om LTTE, men som ga et veldig annerledes svar: «Jeg kan ikke være sympatisk innstilt overfor det LTTE som drepte min far». Da han ble spurt om hva han syntes om søsterens møte med Nalini, sa han vel å merke at han ikke hadde problemer med at hun trengte å komme over farens død.

Indiske myndigheter pustet lettet ut da nyheten om Prabhakarans død kom ut. LTTE-sjefen var etterlyst i India for drapet på Rajiv. Hvis han hadde blitt tatt i live, måtte New Delhi be om utlevering. Siden noen tamilske ledere i den sørlige Tamil Nadu-staten ser på ham som en helt, kunne Prabhakarans opphold i et indisk fengsel skapt større opptøyer. Selv om mindre tamilske regionalpartier gjorde dette til en stor sak, tapte alle kandidatene som støttet LTTE, i dette valget.

Nå som LTTE er ute av veien, vil India prøve sitt beste for å få en rettferdig avtale for den tamilske minoriteten på øya. New Delhi har lenge bedt om en politisk løsning. Utfordringen for Sonia Gandhi blir å hjelpe til med å gjenoppbygge nord- og østsiden, for slik å skaffe tamilene deres rettmessige plass på Sri Lanka.

Seema Guha er politisk kommentator for den Mumbai-baserte avisa Daily News & Analysis (DNA). Hun skriver ekslusivt for Ny Tid.

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL