Uten grenser: En ny hverdag


Den krisen som nå rammer Cuba, er uten sidestykke i historien. Både økonomien og kreativiteten er i ferd med å kveles.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2009-07-10

Havanna, Cuba. Den undertrykkelsesbølgen som har brutt ut de siste dagene på Cuba er ikke for fornøyelsens skyld. Fra Cabo de San Antonio i vest til Punta de Maisí i øst opplever Cuba et av de vanskeligste øyeblikkene i sin historie sett fra et sosialt og økonomisk standpunkt. Det er en scene med mye intensitet og mye drama.

Man kan la være å påpeke det politiske. Ikke fordi politikken som føres, ikke er ansvarlig for problemene, men fordi folket under slike omstendigheter bryr seg lite om en demonstrasjon eller om man fratar spionene rettighetene til en ny gjennomgang av rettssaken (fem cubanere ble i 2001 dømt for spionasje mot USA. Amerikansk høyesterett avviste nylig å gjenoppta deres sak, red.anm.).

Selv regjeringen har blitt nødt til å redusere kvoten av «hjernevasking» fordi de vet at den blir uutholdelig. For eksempel sendes fjernsynsprogrammet La Mesa Redonda (Det runde bord) ikke lengre på alle tv-kanaler samtidig. Det er to kanaler som hele dagen sender forskjellige slags programmer, og en av dem har svært lite politisk interferens, til tross for at de sender mange kinofilmer, musikkvideoer og serier i reprise. Mangelen på kunstnere (fordi flesteparten av dem emigrerer), og få musikkgrupper med kvalitet – blant mye annet – gir et kjempedårlig fjernsynsprogram som resultat. Et eksempel på dette er den cubanske fjernsynsserien som håner seerne med det de sier er den femte sesongen av «Las huérfanas de la Obra Pía» (Veldedighetens foreldreløse piker). For grunnet mangelen på ressurser av alle slag på dette feltet gjentar og gjentar de svært gamle greier, til man blir sliten og lei.

I sommermånedene juli og august er det vanlig å sende «spesielle» programmer som ennå ikke er blitt annonsert. Men alt tyder på at det blir mer av det samme – mangel på åndelig føde.

De som er så heldige å ha familie i utlandet, og som har dvd-spiller, leier filmer eller sender opptak fra den ene til den andre. Det er også slik at regjeringen går løs på «bankene» som leier ut filmer. De forsøker å forhindre at det skal finnes noen slags privat forretning som genererer inntekter, fordi dette har som konsekvens at man fjerner seg fullstendig fra det politiske systemet som er laget for å kontrollere befolkningen.

Abonnement kr 195/kvartal

Dette er bare et lite eksempel på hvor kjedelig cubansk hverdagsliv er, og da har jeg ikke tatt med problemene av materiell art som har hopet …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?