Internasjonal spaltist: De dagligdagse drapene

19. januar ble advokaten Stanislav Markelov og journalisten Anastasia Baburova drept i Moskva sentrum. I russiske medier fikk drapene ikke større oppmerksomhet enn en alminnelig trafikkulykke.

Ny Tid

Motivet for drapet er foreløpig ukjent. Den 34-årige Markelov ledet «Institutt for rettssikkerhet» og var kjent som en rettighetsforkjemper med høy moral. Han påtok seg saker som kollegene hans ikke turte å ta, fordi de var redde for livet sitt. Han forsvarte mennesker av forskjellige nasjonaliteter. De var ofre for vold fra russiske fascister, politiet og militære. På en av mange hjemmesider til de russiske fascistgruppene ble advokaten lovet samme skjebne som rettighetsforkjemperen Girenko (i 2004 ble vitenskapsmannen og antifascisten Girenko drept med et skudd gjennom ytterdøren til sin leilighet).

For fem år siden ble Markelov overfalt i Moskva metro av skinheads. Det var i forbindelse med den berømte rettssaken mot oberst Budanov. Under krigen i Tsjetsjenia bortførte, voldtok og kvalte Budanov den 18 år gamle tsjetsjenske jenta Elsa Kungajeva.

Mens rettssaken pågikk var bygningen omringet av fascister. De erklærte at Budanov var en russisk patriot og krevde at han skulle kjennes uskyldig. Aggresjonen fra de russiske nazistens side var så stor at ofrenes foreldre ble nødt til å flykte fra Russland. De har fått opphold i Norge. Advokat Markelov, som var familiens bistandsadvokat, fikk også anonyme trusler.

Takket være Markelovs anstrengelser ble Budanov kjent skyldig i drap og misbruk av sin stilling. Han ble dømt til 10 års fengsel. Men på grunn av god oppførsel ble han nylig satt fri, lenge før tiden. Advokat Markelov ble opprørt over denne urettferdigheten og holdt pressekonferanse den 19. januar. Der krevde han at det ble åpnet rettssak mot visse offentlige tjenestemenn. Da advokaten gikk ut på gaten etter møtet med pressen, ble han skutt i bakhodet av en ukjent, maskert mann.

Journalisten Anastasia Baburova gikk sammen med ham. Ifølge ubekreftete kilder forsøkte hun å stoppe morderen. Hun ble også skutt i hodet. Vi kan forestille oss foreldrenes sorg. De mistet sin eneste datter.

Den 25-årige Anastasia Baburova gikk siste året ved Institutt for journalistikk på Universitetet i Moskva og skrev frilans for opposisjonsavisen Novaja gazeta. Hun dekket rettssaken mot Budanov og rettssaker mot russiske fascister. Hun har publisert artikler til støtte for ungdom som er i opposisjon til Kreml. Hun har dessuten selv deltatt i demonstrasjoner i Moskva.

Anastasia Baburova er den femte journalisten fra Novaja gazeta som er drept. Anna Politkovskaja arbeidet også der.

Høytiden i forbindelse med Jordandåpen ble formørket av enda et dødsfall. Den dagen ble det kjent at den 20-årige Anton Stradymov var blitt drept. Han var aktiv i ungdomsbevegelsen «De ueniges marsj» og medlem i et forbudt nasjonal-bolsjevistisk parti. Han ble funnet drept ved inngangen til en metrostasjon i Moskva. Ansiktet hans var bare en blodig grøt. Det var umulig å kjenne ham igjen. Men alle identitetspapirer og penger var urørte.

Det har vært noen få demonstrasjoner i Moskva og i et par andre større byer, arrangert av anarkister og antifascister. De bar plakater med tekst som: «Fascistene dreper – myndighetene dekker over!» og «For myndighetene er fascismen rampestreker!» Spesialstyrkene, OMON, slo demonstrantene med køller og arresterte dem. De rasende ungdommene knuste vinduene i McDonald’s og lysekronene på metroen. På politistasjonen ble demonstrantene minnet om skjebnen til Anton Stradymov og fikk det råd at hvis de ikke ville at det samme skulle skje med dem, måtte de slutte å demonstrere.

På russisk tv kom bare en summarisk melding om drapet på advokaten og journalisten, som om disse to rettighetsforkjemperne og anti-fascistene hadde omkommet i en vanlig trafikkulykke. Ingen myndighetspersoner har uttrykt noen kondolanse, verken president Medvedev, statsminister Putin eller noen lenger ned i systemet. For dem er antagelig disse drapene alminnelige kriminelle hendelser i et kriminelt land. Det er de som har forvandlet Russland til en kjempestor forbryterleir, et område herjet av korrupsjon og lovløshet. De er de skyldige.

Oversatt av Irina A. Waage og Peter Normann Waage.

Natalia Novozhilova er journalist i avisa Tomiks, i Vladimir, Russland, og ble i 2007 tildelt ytringsfrihetsprisen til Fritt Ord. Hun skriver ekslusivt for Ny Tid.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.