Interessante studier i avvik 

Monster eller menneske? I serien Mindhunter graves det dypt i ubehagelig materiale for å finne ut av seriemorderens egentlige vesen. 

Kjetil Røed
Email: kjetilroed@gmail.com
Publisert: 10.11.2017

Hva er det som får et menneske til å drepe, igjen og igjen? Må man være et monster for å gjøre monstrøse handlinger? Dette har kriminologer, sosiologer og filosofer grublet over til alle tider. Svarene ender gjerne opp med typologier: kategorier av mennesker, handlinger og forbryterske karaktertrekk. Problemet med det typiske er – som man kan tenke seg – at de, ja, er for allmenne. Vi kan kanskje sortere ut, og lokalisere (eller til og med foregripe), hva et menneske foretar seg eller kommer til å gjøre i fremtiden gjennom å organisere verden på denne måten – men har vi egentlig forstått de som står for udåden eller hvorfor de begikk dem?

David Finchers stilrene og behagelig langsomme Netflix-serie Mindhunter kretser rundt disse problemstillingene.

Mordere er også mennesker. I serien møter vi FBI-agentene Holden Ford (Jonathan Groff) og Bill Tench (Holt McCallany), som sammen forsker på seriemordere – hvem de er og hvordan de er i stand til å gjøre det de gjør. Gradvis etableres Avdeling for atferdsstudier – som vinner anerkjennelse for sine banebrytende funn og ukonvensjonelle metoder. I sine intervjuer med morderne legger FBI-agentene fra seg fordommene ved inngangsdøren og forsøker å se forbi de ureflekterte stereotypiene om massemordere som kun «fullstendig gale». Agentene snakker med mordere som har gjort de mest bestialske ting – uten å dømme dem. De behandles ikke som monstre som skal gjemmes bort bak lås og slå, men som individer med et mentalt liv som det er mulig å begripe, endog sympatisere med.

Må man være et monster for å gjøre monstrøse handlinger? 


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer