Kunstig intelligens har vært et yndet tema i populærkulturen, her i filmklassikeren Edward Saksehånd (1990). Men en tenkende og bevisst maskin ligger uoverskuelig langt frem i tid, sier filosofiprofessorene Ny Tid har snakket med.

Intelligens i bullshitens tid


Vi får neppe oppleve kunstig intelligens i nær fremtid. Spørsmålet er hvordan vi kan få dumme maskiner til å tilrettelegge for menneskelig intelligens.

Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.
Email: tori.aarseth@gmail.com
Publisert: 17. november 2016

 

«Før snakket man om ‘fornuftens tidsalder’ og liknende. Vi lever dessverre i bullshitens tidsalder,» sier filosofiprofessor John Searle. Vi befinner oss på konferansen «Technology and the Human Future» i regi av Fritt Ord og The New York Review of Books. John Searle tar for seg hypen rundt kunstig intelligens – ideen om at bare maskiner kan regne fort nok, så vil de til slutt bli bevisste. Det er et velkjent tema innen science fiction-sjangeren, men kan det skje i virkeligheten? En hel fremvoksende industri med Google i spissen ser ut til å mene det. «Jeg holder foredrag for Google-ansatte og andre i bransjen av og til, og forteller dem at de snakker tull,» sier …

Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn under om du har abonnement.

Innlogging

Abonnement kr 195 kvartal