OPPGJØRETS TIME: Hvorfor skal migranter «respektere våre landegrenser»? Vesten respekterte aldri deres. Innvandringskvoter burde baseres på hvor mye Vesten har ødelagt andre land.

Email: suketu@nytid.no
Publisert: 2020-03-06

I disse dager diskuteres det om USA skylder sine afroamerikanske borgere en erstatning for slaveriet. Det gjør de. Men Europa og USA har en langt større regning liggende til forfall: Det de skylder andre land for sine «eventyr» i koloniene, for krigene de har påført dem, for ulikheten de har innført i verdensordenen, og ikke minst for klimautslippene de har belastet atmosfæren med.

Kreditorlandene foreslår ikke på ramme alvor at Vesten årlig skal sende sekker med gullpenger til India eller Nigeria i erstatning. Det deres folk ber om, er rettferdighet: at de rike landenes grenser åpnes for varer og mennesker, det være seg for indiske tekstiler eller nigerianske leger. De ber om innvandring som erstatning.

I dag er en kvart milliard mennesker migranter. De flytter fordi rike land har stjålet framtiden til de fattige landene. Enten det er irakere og syrere som flykter fra konsekvensene av ulovlige amerikanske kriger, eller afrikanere som søker ansettelse hos sine tidligere kolonimakter, eller guatemalanere og honduranere som prøver å komme seg inn i landet som forsynte dem med våpen og kjøpte deres narkotika: De vil komme til Vesten fordi vi har vært hos dem.

Før du ber dem respektere våre landegrenser, spør deg selv: Har Vesten noen gang respektert noens grenser?

Innvandringskvoter

Et stort flertall av migrantene flytter ikke til et rikt land, men til et mindre fattig land. Innvandringskvotene burde stå i forhold til hvor mye vertslandet har ødelagt andre land. Storbritannia burde få kvoter for indere og nigerianere, Frankrike for maliere og tunisiere, Belgia for kongolesere. Og når migrantene ankommer vertslandet, bør de få lov til å ta med seg familien og bli værende – i motsetning til «gjestearbeiderne» som ble lokket til å bygge opp kolonimaktenes sårt tiltrengte arbeidsstyrke og deretter bedt om å reise tilbake når det ikke var behov for dem mer.

Abonnement kr 195/kvartal

Den dominikanske republikk burde ligge høyt på USAs kvoteliste; amerikanerne støttet dominikanernes diktator Rafael Trujillo i tretti år. Det samme gjelder Irak, der USA påførte landet en krig som resulterte i 600 000 døde. I rettferdighetens navn bør USA nå ta imot like mange irakere; for hvert dødsfall vi forårsaket der, bør noen få muligheten til et å starte et nytt i liv i USA.

Om lag 12 …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?