Innvandring som betalingsmiddel for Vestens synder


OPPGJØRETS TIME: Hvorfor skal migranter «respektere våre landegrenser»? Vesten respekterte aldri deres. Innvandringskvoter burde baseres på hvor mye Vesten har ødelagt andre land.

I disse dager diskuteres det om USA skylder sine afroamerikanske borgere en erstatning for slaveriet. Det gjør de. Men Europa og USA har en langt større regning liggende til forfall: Det de skylder andre land for sine «eventyr» i koloniene, for krigene de har påført dem, for ulikheten de har innført i verdensordenen, og ikke minst for klimautslippene de har belastet atmosfæren med.

Kreditorlandene foreslår ikke på ramme alvor at Vesten årlig skal sende sekker med gullpenger til India eller Nigeria i erstatning. Det deres folk ber om, er rettferdighet: at de rike landenes grenser åpnes for varer og mennesker, det være seg for indiske tekstiler eller nigerianske leger. De ber om innvandring som erstatning.

I dag er en kvart milliard mennesker migranter. De flytter fordi rike land har stjålet framtiden til de fattige landene. Enten det er irakere og syrere som flykter fra konsekvensene av ulovlige amerikanske kriger, eller afrikanere som søker ansettelse hos sine tidligere kolonimakter, eller guatemalanere og honduranere som prøver å komme seg inn i landet som forsynte dem med våpen og kjøpte deres narkotika: De vil komme til Vesten fordi vi har vært hos dem.

Før du ber dem respektere våre landegrenser, spør deg selv: Har Vesten noen gang respektert noens grenser?

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- egenannonse -

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Siste kommentarer:

Narkostaten som hoppet over demokratiet

ALBANIA: Hvorfor støtter Vesten et land som er i klørne på organisert kriminalitet?

Koronavaksiner: vitskap og myter

KRONIKK: Vitskapen har gjort raske framsteg når det gjeld å produsera ei vaksine mot Covid-19. Men kan vaksineprogramma bli grunna på aktivt samtykke og autonome val frå medborgarane? Og går vitskapleg rasjonalitet nå hand i hand med kreative former for irrasjonalitet?

Vaksinetvang – noen korreksjoner

TILSVAR: Forfatter Trond Skaftnesmo kommenterer NY TIDs omtale av boken Vaksinetvang.

Kurderne i Rojava

ANARKISME: I Murray Bookchins socialøkologi så Abdullah Öcalan, hvorledes dynamikken i kvindefrigørelsen kunne og måtte forenes med direkte-demokrati og økologi.