Innklappet nummer to

«Alle» snakker om den nye som skal ta over etter Raul Castro i 2018. Men på Cuba er folk flest verken overrasket eller interessert.

Ny Tid
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]

YOANI SÁNCHEZSend din reaksjon til debatt@nytid.no

Yoani Sánchez (f. 1975) er filolog og dissident i Havanna, mest kjent for bloggen «Generación Y» som oversettes til 17 språk. Hun er av både Time og El Pais blitt kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer. I 2010 ble hun utnevnt til «World Press Freedom Hero» av International Press Institute. 17. februar fikk hun 80-dagers utreiseløyve fra Cuba.


Hver fredag skriver noen av verdens ledende ytringsfrihetsforkjempere eksklusivt for ukemagasinet Ny Tid. Våre Uten grenser-spaltister:Parvin Ardalan (Iran), Irshad Manji(Canada), Nawal El-Saadawi(Egypt),Elena Milashina(Russland),Tiam Irani (Iran),Martha Roque (Cuba), Ethel Irene Kabwato (Zimbabwe), Tsering Woeser (Tibet), Malahat Nasibova (Aserbajdsjan) og Nyein San (Burma).


Rio de Janeiro, Brasil. Ring, ring, ring….

Internasjonale samtaler til Cuba tar alltid en evighet, bare for det å åpne en linje inn til en telefon på øya. Det er som om linjen må dyttes gjennom en tykk, tett atomsfære. Endelig svarer en stemme i den andre enden. Jeg når en venn, og jeg forsøker å spørre hva han synes om det nye Statsrådet 24. februar, der Miguel Diaz-Canel ble utpekt som første visepresident.

«Hva?», er det eneste svaret jeg får i begynnelsen. Så forklarer jeg at jeg søndag, fra Brasil, fulgte åpningen av Den cubanske nasjonalforsamling, og at jeg gjerne vil komplementere min rapport med noen betraktninger fra Øya. Min venn gjesper, bekrefter at han ikke så tv i går, og at ingen har sagt noe til ham.

Hyperinformasjonen

Og jeg innser da at jeg lider av djevelsk «hyper-informasjon», blandet med en viss skjevhet, skapt av min avstand fra Cuba. Jeg hadde glemt den likegyldigheten som vises av så mange av mine kamerater når de blir konfrontert med visse temaer som er så forutsigbare at de ikke lenger skaper noen forhåpninger.

Utnevnelsen av mann nummer to i den cubanske nomenklatura, Diaz-Canel, har antagelig blitt mer kommentert og diskutert utenfor enn på øya. Delvis fordi Cubas nasjonale medier allerede i flere måneder har antydet – med konstante allusjoner til denne 52-årige ingeniøren – at han kan bli etterfølgeren til Fidel Castro.

Så få ble overrasket da den tidligere ministeren for høyere utdanning søndag ble det cubanske regimets «førstefødte». Deres biologiske klokke har fått åttiåringene som styrer De større antillene til å ankomme et veikryss: Enten etabler arverekkefølgen nå, eller mist sjansen for alltid til å diktere historiens gang.

Olivengrønne monarker

Så arven gis nå til en mye yngre figur. De har basert sitt valg på deres overbevisning om trofastheten og styrevilligheten til Diaz-Canel, som er fanget mellom en forpliktelse overfor sine overordnede og en innsikt i hvor begrenset hans reelle makt er.

Historien viser oss at oppførselen til disse førstefødte er en helt annen når de observeres av sine sjefer og når disse sjefene ikke lenger er tilstede. Bare da vil vi oppdage hvilken mann som egentlig ble nummer to på Cuba søndag.

Uansett, jeg håper ennå at skjebnen til vårt land ikke ville bli avgjort av dette Statsrådet, eller av denne presidentstolen. Jeg har tro på at æraen til de olivengrønne monarker, deres arvtagere og deres følgesvenner er i ferd med å gå mot en slutt. ■

Teksten er en norsk oversettelse fra Yoani Sánchez’ blogg www.desdecuba.com/generationy. Etter å ha fått avslag på 20 utreisesøknader fra Cuba de siste årene, fikk Sánchz – etter nye regler fra myndighetene – i januar innvilget tillatelse til å reise til 12 land på 80 dager. Teksten er skrevet i Brasil, tirsdag denne uka kom Sánchez til Praha i Tsjekkia.

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 01.03.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL