Innesperret av sin egen familie

FANGET: I to selvbiografier blir vi kjent med henholdsvis Tara Westover og Katy Morgan-Davies, som begge ble hjernevasket, manipulert, misbrukt og holdt fanget av sin egen familie – til de omsider klarer å rømme.

Pinar Ciftci
Ciftci er skribent og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 15.06.2019
           Educated /The Girl In the Shadows
Forfatter: Tara Westover Katy Morgan-Davies
Penguin / Random House, Storbritannia / USA


I Østerrike, der jeg befinner meg, har det vært fleretilfeller av jenter som har blitt holdt innesperret i hemmelige rom ogkjellere: Natascha Kampuschfra Wien som ble bortført av Wolfgang Priklopil da hun var 10 årgammel og holdt innesperret i mer enn åtteår; JosefFritzl som holdt datteren sin, Elisabeth Fritzl, innesperret i kjelleren i 24år og fikk 7 barn med henne; og Gottfried W. som misbrukte og holdt sine todøtre, Christine og Erika, innesperret i 40 år.

Innesperrede jenter er ikke unikt forØsterrike, men et problem også andre steder i verden. I bøkene The Girl In the Shadowsav Katy Morgan-Davies (f. 1983) og Educated av Tara Westover (f. 1986) forteller to døtre med kontrollsykefedre historien om sitt fangenskap og hvordan de klarte å komme seg ut av det.Den ene er fra Storbritannia, den andre fra USA, og historiene deres har flerelikhetstrekk.

Kultlederens datter

Katy Morgan-Davies’ far, Aravindan Balakrishnan, kommer til Storbritannia fra Singapore på 1960-tallet for å studere ved London School of Economics. Han oppretter kollektivet Workers’ Institute of Marxism-Leninism-Mao Zedong Thought i 1976. Tilhengerne hans er utelukkende kvinner: konen Chanda, den handikappede svigerinnen Shobna og sju andre – alle har det til felles at de er langt unna hjemlandet sitt, de har familieproblemer og føler seg ensomme. Balakrishnan overbeviser dem om at han er Gud, at han kontrollerer verdenen utenfor gjennom JACKIE (Jehovah, Allah, Christ, Krishna og Immortal Easwaran), og at de bør adlyde ham dersom de ikke vil dø.

Katy Morgan-Davies

I 1983 begir kollektivet seg ut på et eksperiment som de kaller Project Prem. Balakrishnan, også kalt Comrade B eller Bala av sine følgere, gjør kultmedlemmet Sian Davies gravid. Jentebarnet som blir født, blir kalt Prem Maopinduzi (som betyr «kjærlighetsrevolusjon» på hindi og swahili) – hun får ikke vite hvem i kulten som er hennes foreldre, men blir oppdratt av kollektivet som Balakrishnans soldat. Slik blir Katy Morgan-Davies født inn i et mareritt der ingen får lov til å gi henne en klem, og hun ikke har tillatelse til å gå til lege eller på skole. Hun blir fysisk og emosjonelt mishandlet – stadig vekk blir hun banket opp av Balakrishnan og kvinnene, spesielt mye av moren Sian. Dette pågår i 30 år.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.