Innesperret av sin egen familie


FANGET: I to selvbiografier blir vi kjent med henholdsvis Tara Westover og Katy Morgan-Davies, som begge ble hjernevasket, manipulert, misbrukt og holdt fanget av sin egen familie – til de omsider klarer å rømme.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2019-06-15
        Educated /The Girl In the Shadows
Forfatter: Tara Westover Katy Morgan-Davies
Penguin / Random House, Storbritannia / USA


I Østerrike, der jeg befinner meg, har det vært flere tilfeller av jenter som har blitt holdt innesperret i hemmelige rom og kjellere: Natascha Kampusch fra Wien som ble bortført av Wolfgang Priklopil da hun var 10 år gammel og holdt innesperret i mer enn åtte år; Josef Fritzl som holdt datteren sin, Elisabeth Fritzl, innesperret i kjelleren i 24 år og fikk 7 barn med henne; og Gottfried W. som misbrukte og holdt sine to døtre, Christine og Erika, innesperret i 40 år.

Innesperrede jenter er ikke unikt for Østerrike, men et problem også andre steder i verden. I bøkene The Girl In the Shadows av Katy Morgan-Davies (f. 1983) og Educated av Tara Westover (f. 1986) forteller to døtre med kontrollsyke fedre historien om sitt fangenskap og hvordan de klarte å komme seg ut av det. Den ene er fra Storbritannia, den andre fra USA, og historiene deres har flere likhetstrekk.

Kultlederens datter

Katy Morgan-Davies’ far, Aravindan Balakrishnan, kommer til Storbritannia fra Singapore på 1960-tallet for å studere ved London School of Economics. Han oppretter kollektivet Workers’ Institute of Marxism-Leninism-Mao Zedong Thought i 1976. Tilhengerne hans er utelukkende kvinner: konen Chanda, den handikappede svigerinnen Shobna og sju andre – alle har det til felles at de er langt unna hjemlandet sitt, de har familieproblemer og føler seg ensomme. Balakrishnan overbeviser dem om at han er Gud, at han kontrollerer verdenen utenfor gjennom JACKIE (Jehovah, Allah, Christ, Krishna og Immortal Easwaran), og at de bør adlyde ham dersom de ikke vil dø.

Katy Morgan-Davies

I 1983 begir kollektivet seg ut på et eksperiment som de kaller Project Prem. Balakrishnan, også kalt Comrade B eller Bala av sine følgere, gjør kultmedlemmet Sian Davies gravid. Jentebarnet som blir født, blir kalt Prem Maopinduzi (som betyr «kjærlighetsrevolusjon» på hindi og swahili) – hun får ikke vite hvem i kulten som er hennes foreldre, men blir oppdratt av kollektivet som …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450
       

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)