Nordkoreanske cheerleaders under vinterlekene. AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV

Innblikk i et totalitært diktatur 


Hva slags land er egentlig Nord-Korea, og hva vet vi egentlig om nordkoreanerne? 

Storaker er fast skribent i Ny Tid, og medlem av Rødts internasjonale utvalg.
Email: aslakstoraker@yahoo.no
Publisert: 2018-03-01
Fasciststaten Nord Korea – ei uvanlig reiseskildring
Forfatter: Terje Albregtsen
Forlag: Kolofon Forlag, Norge

De eneste jeg opplevde som genuint fremmede under verdensungdomsfestivalen i Sotsji (se omtale i Ny Tid november 2017), var delegatene fra Den demokratiske folkerepublikken Korea – populært kalt Nord-Korea. Vi fikk to korte møter med dem – en paneldebatt der en nordkoreaner forsvarte atomvåpenprogrammet som et nødvendig forsvar mot USA, og da vi satt ved siden av nordkoreanere på flyet fra Sotsji til Moskva. Kameraten min, som hadde studert med nordkoreanere i Kina, syntes vi var latterlige, men vi andre var dypt fascinert av disse merkelige menneskene som virket som om de var fra en annen planet. Hva tenkte de? Hva var drømmene deres? Hvorfor hadde de hele tiden disse uttrykksløse steinansiktene?

Den som håper å få svar på slike spørsmål i Terje Albregtsens reiseskildring Fasciststaten Nord-Korea, vil bli skuffet. Det skyldes ikke forfatteren, men at kontakt med vanlige mennesker og å bevege seg utenfor de forhåndsbestemte destinasjonene er forbudt. Hoveddelen av boken består av en detaljert skildring av reisen, med nyttige råd for andre reiselystne (ikke ta med religiøs eller politisk litteratur, men ta gjerne med eget toalettpapir). For min del var det likevel forfatterens forsøk på å analysere Nord-Koreas samfunn og forhold til resten av verden som gjorde boken verdt å lese.

Hvorfor tvinges reisende til å utføre seremonier som bekrefter at Nord-Korea er et totalitært diktatur?

Nord-Koreas plass i verden. Det er interessant å lese hva det nordkoreanske regimet forteller sine besøkende. Albregtsen forteller at nordkoreanernes kart over landet viser både Nord- og Sør-Korea, og at de argumenterer for en fredelig gjenforening av de to landene til en føderalstat der begge landene kan beholde sitt eget styresett. Sør-Korea blir omtalt som okkupert av amerikanerne, og USA som en trussel. Det siste er forståelig, med tanke på at en femtedel av den nordkoreanske befolkningen ble drept av amerikansk terrorbombing under Koreakrigen, som fortsatt bare er regulert av en våpenstillstand.

Albregtsen er skeptisk til å møte regimet i Pyongyang med sanksjoner og trusler. Han skriver at en atomkrig på Koreahalvøya «betyr undergangen for oss alle, og derfor må vi som ikke bor i Korea, være med å hindre det». Hans løsningsforslag er at USA trekker sine militære styrker ut av Sør-Korea, og at det undertegnes en permanent fredsavtale mellom Nord-Korea og USA. …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?