«Ingen frøkenjobb»

[media] TV 2 annonserte nylig at de har funnet ut hvem som skal overta lederstolen i kanalen etter Kåre Vallebrokk. Å være sjefredaktør i TV 2 er ingen frøkenjobb, hevdet Vallebrokk på et møte i Oslo journalistklubb før jul, og ikke uventet er hans arvtager en mann. TV 2 tør sjelden gjøre noe som ikke […]

Ny Tid
[media] TV 2 annonserte nylig at de har funnet ut hvem som skal overta lederstolen i kanalen etter Kåre Vallebrokk. Å være sjefredaktør i TV 2 er ingen frøkenjobb, hevdet Vallebrokk på et møte i Oslo journalistklubb før jul, og ikke uventet er hans arvtager en mann.

TV 2 tør sjelden gjøre noe som ikke NRK har utprøvd først. I motsetning til TV 2 er NRK, med sine lisensinntekter, mindre avhengige av høye seertall hele tiden, og kan dermed ta seg råd til å eksperimentere litt. TV 2 derimot er avhengige av annonseinntekter. Av den grunn må NRK eksperimentere først, før TV 2 kan innkassere. NRK har aldri hatt en kvinnelig kringkastingssjef, og dermed tør ikke TV 2 plassere en kvinne på toppen.

TV 2s påtroppende sjef er en tidligere aktiv Arbeiderpartimann ved navn Alf Hildrum. Siviløkonomen Hildrum har vært ansatt i A-pressen siden 1979, har siden 1988 vært A-pressens administrerende direktør. I oktober i fjor kjøpte TV 2s to medeiere, A-pressen og Egmont, opp den tredje, Schibsted, og innsettelsen av Hildrum i lederstillingen er en forlengelse av dette. I motsetning til tidligere, da Schibsted var største eier, får nå A-pressen tydelig fremvist sin innflytelse og påvirkning på kanalen, og A-pressens tidligere direktør får en kraftig forfremmelse. Med både solid redaksjonell bakgrunn og ledererfaring tviler jeg ikke på Hildrums egnethet for stillingen.

Men det må da finnes kvinner i dagens Norge som er minst like egnet? Menn har nærmest monopol på tilsvarende stillinger her til lands. I A-pressens konsernledelse bestående av fem personer er én av dem kvinne. Hun heter Mai Torill Hoel og har ansvar for organisasjon og ledelse, samt personal og intern informasjon. Ingen redaksjonell erfaring fra A-pressen å skilte med her, men redaksjonell erfaring hadde heller ikke John G. Bernander, og det stoppet ikke ham fra å bli kringkastingssjef. Likevel er det forståelig at man ønsker en leder med redaksjonell erfaring på toppen av Norges kommersielle tv-trone. Hva da med de kvinnelige regiondirektørene Anne Setsaas og Gunn Paulsen? Førstnevnte har ansvar for A-pressens mediehus i Helgeland, Media Midt-Norge, Nordmøre, Innlandet og Glåmdalen og sistnevnte er ansvarlig for A-pressen Norge-Norge. Har ikke disse den solide ballast som skal til?

I TV 2-styret finner vi også en kvinne som ser ut til å være svært godt egnet for sjefredaktørjobben. Anne Britt Berentsen heter hun, er 46 år gammel og representerer Egmont. Hun er ansvarlig redaktør i Hjemmet Mortensen, og har fra tidligere også ledererfaring fra Schibsted-eide VG og Svenska Dagbladet. Hvorfor falt ikke valget på henne? Med sine tolv år mindre på baken enn påtroppende sjef var hun kanskje ikke gammel nok? Hadde ikke nok erfaring og integritet? Da Vallebrokk entret TV 2-tronen var han 59 år. Hildrum fyller 59 år i år. Kanskje man rett og slett må nærme seg pensjonsalderen før man får sitte på toppen av det kommersielle kringkastings-Norge? Kanskje var det det faktum at hun har forbindelser til tidligere TV 2-eier Schibsted, og at man nå prøver å utslette spor som kan knyttes til kanalens tidligere eier?

Dagbladet har, som eneste norske riksdekkende avis en kvinne på toppen; Anne Aasheim. 44-årige Aasheim skrev norsk pressehistorie 14. august i fjor da hun ble første kvinnelige sjefredaktør i Akersgaten. Rundt tre måneder senere, den 18.november, fikk hun satt foten ned for avisens omstridte sexannonser. Slik makt i medie-Norge i dag er ikke mange kvinner forunt.

Mannen som overtar førersetet i NRK i løpet av året heter Hans-Tore Bjerkaas, og begynte sin karriere i NRK i 1977. Sannsynligvis svært godt egnet han også, men likevel ikke et hunkjønn. Hvis vi er heldige er arvtageren hans igjen, i 2013, en kvinne. Så dersom Hildrum følger Vallebrokks eksempel og blir sittende i syv år, vil kanskje en av det «svake» kjønn ha sterkest makt i det kommersielle medie-Norges høyborg i 2014. Da har kanskje verdens største supermakt, konservative USA, allerede hatt en kvinne på toppen etter det kommende presidentvalget i 2008. Jammen er det da på tide at den norske medieverdenen følger med på trenden og lar store lederansvar bli frøkenjobber.

Kommentarer
DEL