Ingen al Qaida-link

Etterforskerne tror hvite, høyre-ekstreme amerikanere står bak den biologiske terroren.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Teorier forsvinner i løse lufta etter hvert som etterforskerne nærmer seg bioterror-gåten i USA. For det første: spredningen av anthrax-sporer later ikke til å ha noen link til Osama bin Laden og hans al Qaida-nettverk. Det er ikke noe som tyder på at sporene kommer fra en fremmed stat eller utenlandsk laboratorium. Ei heller er det noe som tyder på at en eller flere andre terror-organisasjoner står bak.

For det andre: høyre-ekstreme grupper i USA har ikke den organisatoriske styrken eller den kunnskapen som skal til for å spre slike sporer, tror etterforskerne.

Gjenstår den ensomme aktøren, som fikk for seg at han skulle spe på med litt mer frykt etter terrorangrepet mot World Trade Center og Pentagon.

En ensom ulv med tilstrekkelig vitenskapelig ekspertise ville hatt mulighet til å sette igang spredning av anthrax-sporer, og det kan også være årsaken til at FBI ikke finner noen spor etter en gruppe av mennesker eller en organisasjon.

– En terrorist verdt navnet ville innsett at dette var den riktige tiden å slå til på, sier terrorisme-ekspert Jessica Stern ved Harvard-universitetet til International Herald Tribune.

En slik ensom ulv vil høyst sannsynlig ha høyre-ekstreme sympatier, og et mål som innebærer å underminere amerikanernes tro på sin egen regjering, heter det fra etterforsker-hold.

Amerikanske høyre-ekstremister nærer en dyp forakt for nettopp medier og politikere. Brev som inneholder anthrax-sporer har vært adressert til medieselskaper som NBC, ABC og CBS, samt til den Florida-baserte tabloiden Sun.

Anthrax-sporer er også funnet i Kongressen, utenriksdepartementet, CIA og høyesterett. Et trettitalls bygninger og kontorer i Florida, New York, New Jersey og Washington er rammet av bio-terroren,

Samme ulla

Men etterforskerne har ikke helt gitt opp det islamske sporet. Én av teoriene er at militante, islamske celler i USA med sympati for bin Laden står bak bio-terroren. Det blir også pekt på at amerikanske hatgrupper på høyresiden har kontakt med islamske radikale grupper i Midtøsten. Nynazister i USA og islamske fanatikere finner hverandre i sitt hat mot jøder, og det skal ha vært møter – blant annet i Beirut – der amerikanske høyre-ekstreme har deltatt.

Lederne for noen av USAs mest kjente høyre-ekstreme grupper jublet etter terror-angrepene den 11. september. De så angrepet som et nødvendig nådestøt for den amerikanske regjeringen og det de omtaler som «den jødiske innflytelsen.»

Minnesota-lederen for en av gruppene, Aryan Nations, har tidligere oppfordret til angrep mot det amerikanske systemet. Etter 11. september skrev Paul Mullet at «muligheten er her nå, og vil ikke komme igjen. Hendelsene i Jew York City har fått meg til å aktivisere mine medlemmer.»

Også lederen for nazi-partiet, Rocky Suhayda, uttalte beundring for angrepet mot World Trade Center og Pentagon.

Høyre-ekstremister i USA har snakket om biologiske og kjemiske angrep siden begynnelsen av 90-tallet, sier Mark Potok ved Southern Powerty Law Center til International Herald Tribune. To medlemmer av Aryan Nations har tidligere blitt knyttet opp mot anthrax-sporer, uten at de fikk anledning til å bruke dem. Hos en av dem, Larry Wayne Harris – en mikrobiolog, ble det funnet både pest-bakterier og anthrax-sporer. Hjemmesidene til Aryan Nations er full av oppfordringer og informasjon om både anthrax og andre dødelige bakterier og virus.

Fire døde

Fire personer er så langt døde av miltbrann i USA. Én var ansatt i Florida-tabloiden Sun og to jobbet ved en større post-terminal i Washington. Alle tre tilfellene kan føres tilbake til brev infisert med anthrax-sporer.

Det siste tilfellet er imidlertid en gåte for etterforskerne. Den døde, en 61 år gammel kvinne, jobbet ved et sykehus i New York, og hadde ikke noen jobb som brakte henne i kontakt med brev.

Postavdelingen på sykehuset var imidlertid rett ved siden av hennes arbeidsplass, men det innebærer i så fall at et infisert brev må ha blitt sendt til sykehuset. Etterforskerne jobber nå med å spore opp kvinnens bevegelser, om hun har vært på reise eller om hun på andre måter kan ha kommet i kontakt med infiserte brev.

Også denne kvinnen hadde lungevarianten av den dødelige sykdommen. Dødsfallet førte til at flere tusen ansatte, pasienter og besøkende fikk tilbud om antibiotika, samt at et hundretalls andre offentlige og private sykehus i New York ble stengt.

Én av teoriene etter dødsfallet til denne kvinnen, og det faktum at en mann i New Jersey som heller ikke kan knyttes til infiserte brev har fått hudvarianten av miltbrann, er at de infiserte brevene kan ha smittet andre brev som er sendt til privatpersoner.

I så fall har USA et langt alvorligere problem enn de hitil har oppfattet.

Til dags dato har 17 personer pådratt seg miltbrann i en eller annen form. I tillegg til de fire døde, har seks andre lungevarianten av sykdommen. Helse-myndighetene tror nå at kryss-smitte kan skje gjennom brev, altså at infiserte brev smitter andre brev, og at antall sporer som kan føre til dødsfall er langt færre en de 8000 til 10.000 de trodde først.

I USA fortsetter etterforskningen med full styrke. I USA gravlegger man sine miltbrann-døde og lurer på om dette noengang vil gå over.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here