TSJETSJENIA: Det verdifulle i Masha Novikovas nyeste film er hvordan filmen gradvis gir deg en følelse av det som foregår like under overflaten.

Velin er kanadisk regissør og journalist.

For tsjetsjenere betyr daymohk «faderlandet», og ordet bærer med seg en lang historie av kriger for å forsvare det. I denne sammenhengen er dette også navnet på den tsjetsjenske folkedansgruppen Daymohk, som vi følger i denne filmen der unge tsjetsjenske gutter og jenter trener iherdig for å leve opp til grunnleggerens høye forventninger.

Folkedansgruppen ble grunnlagt i 1999 av koreografen Ramzan Akhmadov i den hensikt å få tsjetsjensk tradisjonskultur til å blomstre igjen i det krigsherjede landet. På den tiden var hovedstaden Groznyj en utbombet ruin, og dansegruppen opptrådte over hele Europa.

Dansegruppen sponses i dag av den tsjetsjenske staten («Ingen nasjon uten kultur», uttalte Tsjetsjenias første president i sin tid). Gruppens grunnlegger vil nå lage et filmklipp for å sende til Europa, som dansegruppa har mistet kontakt med. Med dette vil danserne vise at de fortsatt er aktive.

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal