TSJETSJENIA: Det verdifulle i Masha Novikovas nyeste film er hvordan filmen gradvis gir deg en følelse av det som foregår like under overflaten.

Velin er kanadisk regissør og journalist.
Email: velinraconte@googlemail.com
Publisert: 2020-03-06
Daymokh, The Ancestral Land

Masha Novikova ( Nederland)

For tsjetsjenere betyr daymohk «faderlandet», og ordet bærer med seg en lang historie av kriger for å forsvare det. I denne sammenhengen er dette også navnet på den tsjetsjenske folkedansgruppen Daymohk, som vi følger i denne filmen der unge tsjetsjenske gutter og jenter trener iherdig for å leve opp til grunnleggerens høye forventninger.

Folkedansgruppen ble grunnlagt i 1999 av koreografen Ramzan Akhmadov i den hensikt å få tsjetsjensk tradisjonskultur til å blomstre igjen i det krigsherjede landet. På den tiden var hovedstaden Groznyj en utbombet ruin, og dansegruppen opptrådte over hele Europa.
Dansegruppen sponses i dag av den tsjetsjenske staten («Ingen nasjon uten kultur», uttalte Tsjetsjenias første president i sin tid). Gruppens grunnlegger vil nå lage et filmklipp for å sende til Europa, som dansegruppa har mistet kontakt med. Med dette vil danserne vise at de fortsatt er aktive.

Krig fra to perspektiver

Ut fra åpningen til Daymohk kan man først tro at dette er en film som ukritisk feirer tradisjonell tsjetsjensk folkekultur og lederen av Republikken Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov. Hans oppgave er å holde den russiske føderasjonens sørlige grense intakt, og Tsjetsjenia innenfor den, og han bruker sin egen utgave av konservativ islam og machopolitikk for å opprettholde status quo.

Jeg kjenner ikke personlig til regissør Masha Novikovas tidligere filmer, men hun har mye erfaring med å filme mennesker på randen av krig. Hun har blant annet laget en film om Anna Politkovskaja – den russiske journalisten som ble myrdet i 2006.

Abonnement kr 195/kvartal

Livet til dansegruppens koreograf, Ramzan Akhmadov, begynte i eksil: Foreldrene hans var blant de hundretusenvis av menneskene som ble deportert fra Tsjetsjenia i 1944. Tvangsutsendelsen var en del av et storslått program, godkjent av Josef Stalin, som rammet millioner av ikke-russiske sovjetiske etniske minoriteter fra 1930- til 1950-årene. Akhmadovs familie ble samlet sammen og sendt til


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)