Daymokh, The Ancestral Land
Regissør: Masha Novikova
( Nederland)

TSJETSJENIA / Det verdifulle i Masha Novikovas nyeste film er hvordan filmen gradvis gir deg en følelse av det som foregår like under overflaten.

For tsjetsjenere betyr daymohk «faderlandet», og ordet bærer med seg en lang historie av kriger for å forsvare det. I denne sammenhengen er dette også navnet på den tsjetsjenske folkedansgruppen Daymohk, som vi følger i denne filmen der unge tsjetsjenske gutter og jenter trener iherdig for å leve opp til grunnleggerens høye forventninger.

Folkedansgruppen ble grunnlagt i 1999 av koreografen Ramzan Akhmadov i den hensikt å få tsjetsjensk tradisjonskultur til å blomstre igjen i det krigsherjede landet. På den tiden var hovedstaden Groznyj en utbombet ruin, og dansegruppen opptrådte over hele Europa.

Dansegruppen sponses i dag av den tsjetsjenske staten («Ingen nasjon uten kultur», uttalte Tsjetsjenias første president i sin tid). Gruppens grunnlegger vil nå lage et filmklipp for å sende til Europa, som dansegruppa har mistet kontakt med. Med dette vil danserne vise at de fortsatt er aktive.

Krig fra to perspektiver

Ut fra åpningen til Daymohk kan man først tro at dette er en film som ukritisk feirer tradisjonell tsjetsjensk folkekultur og lederen av Republikken Tsjetsjenia, Ramzan . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal