Ingen lettvint løsning

Boikott og brudd på diplomatiske forbindelser løser ikke konflikten i Midtøsten. Kun gjennom dialog kan vi nærme oss en løsning.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

I disse dager er det konflikten i Midtøsten som får mye oppmerksomhet, både på grunn av det som skjer i Midtøsten, men også på grunn av konflikter og opptøyer som vi blir vitne til her i Norge.

Det vi er vitne til på Gaza, gir stor grunn til bekymring, og det er en alvorlig opptrapping av konflikten. Dessverre er sånn at det er de som er svakest fra før, de som ikke har mulighet til å komme seg vekk og til å få beskyttelse, som rammes hardest.

FN melder at minst 500 skal være drept siden konflikten ble trappet opp, og det er ikke tvil om at det er palestinerne som rammes hardest. Den humanitære krisen på Gazastripen vokser alarmerende, slår FN fast. Israelske ledere nekter for at det hersker en humanitær krise på Gazastripen og hevder at grenseovergangene er åpne for hjelpesendinger. Israel må ta innover seg at den alvorlige humanitære krisen og umiddelbart sørge for at det kommer fram nok utstyr og helsepersonell til Gaza.

Det er ingen tvil om hvem som er den sterke part, og hvem som bærer ansvaret i denne situasjonen. Israel må umiddelbart trekke seg ut fra Gaza. Men i en slik dramatisk og alvorlig situasjon er det ikke rett tidspunkt å avslutte all dialog og sette seg selv på sidelinjen.

Det finnes ingen lettvint løsning eller en militærløsning på krisen i Midtøsten, og det er nok dessverre ingen fasitsvar heller.

Så hva kan Norge gjøre? Det har kommet forslag om å sende hjem ambassadøren, boikotte Israel og forslag om å trekke ut Pensjonsfondets investeringer. Senterungdommen tror ikke slike tiltak vil være virkningsfulle og tror heller ikke at det er tiltak som vil bety noe for de involverte – det vil være symbolpolitikk. Vårt mål må vel være å opptre på en måte som faktisk kan ha betydning for de som er involvert.

Senterungdommen tror at det er gjennom diplomatiske kanaler at vi kan oppnå mest. Og hvis man skal bruke disse kanalene, så kan man ikke stille seg på sidelinjen med et sterkt forsvar eller fordømmelse av den ene parten. Da vil man stenge seg selv ut fra muligheten til å gjøre noe for de som er involverte.

Det vi har sett av opptøyer i Oslo de siste dagene, viser at det er mange følelser knyttet til denne saken, og det er viktig at man forstår at folk har behov for å markere og synliggjøre sitt standpunkt. Men man kan ikke akseptere at enkelte går til angrep på politi, motdemonstranter, butikkvinduer og andre ting som står beleilig til.

Det eneste som kommer ut av denne typen markeringer er at man skader saken og ikke får fokus på det som faktisk er viktig. Nemlig hvordan kan vi bidra til å løse konflikten. Da er angrep på norske Israel-venner og norsk politi en stor skivebom.

---
DEL