Ingen flere russiske helter


Electing Russia kaster et deprimerende lys over opposisjonen i Russland. Representerer de egentlig en reell endring, til fordel for folket?

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2019-01-02
Electing Russia

Alexandr Rastorgujev (Russland, Tyskland)

Det finnes ingen helter i Alexandr Rastorgujevs engasjerende 90 minutters dokumentarfilm. Electing Russia kaster lys over feilgrepene den russiske opposisjonen begikk overfor Vladimir Putins korrupte stat, som skapte lite annet enn overskrifter i Vesten, og ofre for politivold og arrestasjoner hjemme.

Rastorgujev har et sjeldent talent for kritisk, politisk dokumentar. Han er både en opposisjonsaktivist som er blitt arrestert og banket opp av politiet under arbeidet sitt, og en kjølig og sylskarp observatør. I Electing Russia kombineres briljant fotografering, ofte selv midt i voldelige hendelser, med et klart øye for vakkert innrammede og fortellende opptak.

Dette er en grundig utført dokumentarfilm, produsert av to som har samarbeidet lenge: russiske Jevgenij Gindilis og tyske Simone Baumann, som vet at europeiske seere trenger både forklaring og rettledning for å forstå det som foregår i Russland.

Nasjonal myte

Åpningsbildene vil overbevise seere med selv bare en forbigående interesse for russisk innenrikspolitikk om å se videre: Filmen starter muntert, med folk utkledd i militæruniformer samlet i sentrum av Moskva 12. juni 2017 for å feire Russlands nasjonaldag. Nydelige piker og kjekke unge menn i uniformer fra andre verdenskrig og Røde armé-soldater danser i nærheten av Den røde plass, mens unger kravler over gamle militære kjøretøyer og klassiske våpentyper. Dette er den typen bilder som Putin-regimet elsker og Kreml godkjenner: De promoterer den siste, samlende nasjonale myten om Russlands storhet og seier over fascismen under det russerne fremdeles kaller «den store, patriotiske krigen».

Litt lenger oppe i Tverskaja ulitsa (i sovjettiden kjent som Gorkij-gaten) ser vi opprørspoliti med hjelmer og skuddsikre vester som forsøker å omringe en gruppe motdemonstranter for å hindre dem i å sabotere Putins parade. «Vi er makten her! Vi er makten her!» roper ungdommene, og slår i luften med knyttnevene. Rastorgujev befinner seg midt i mengden. Han retter kameraet mot ansiktene til de nesten like unge mennene i opprørspolitiet OMON (militsavdeling for spesialoppdrag), der de svetter bak hjelmvisiret sitt i sommervarmen. Det blir håndgemeng. Så dras demonstrantene vekk og dyttes inn i ventende politibiler.

Abonnement halvår kr 450

Selvfølgelig er Navalnyj imot korrupsjon, men hva er han for?

Dagen har gått inn i historiebøkene på grunn av omfanget av …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)