Indianernes siste kamp?

En norskfinansiert, kontroversiell oljepumping har ført til et indianeropprør i USA.

Hans-Georg Kohler
Kohler er fast anmelder for Ny Tid.

«En dag vil jorden gråte, den vil trygle for sitt liv, felle tårer av blod. Dere vil måtte velge om dere vil redde jorden eller la den dø, og når den dør, vil dere dø sammen med den.»
John Hollow Horn, Oglala Lakota-indianer, 1932

Mini Wiconi Water is life! Under dette kampropet kjemper Standing Rock Sioux-indianerne for tiden sitt livs kamp på prærien i Dakota i USA. Uten våpen. Demonstrasjonene mot en oljepipeline som skal legges under den for Sioux-stammen svært viktige Missouri/Cannonball-elven 500 meter rett nord for reservatet, har pågått i flere måneder. Den planlagte oljerørsledningen fra Nord-Dakota som skal pumpe fracking-olje fra Bakken/Three Forks-feltet er rundt 1900 km lang og går gjennom statene Nord-Dakota, Sør-Dakota og Iowa. Fracking er en omstridt olje- og gassutvinningsmetode der cirka 8000 tonn sand og flere hundre tonn kjemikalier samt 34 millioner liter vann under høyt trykk blir pumpet i borehull. Trykket fører til at stein- og jordlag sprekker opp, og olje og gass utvinnes ved hjelp av sprekkdannelser og kjemikalier i jordskorpen. Metoden er svært forurensende for grunnvannet.

I delstaten Illinois skal rørledningen kobles til en allerede eksisterende oljerørsledningen som fører til raffinerier i Texas. Urbefolkningen er redd for at lekkasje fra oljeledningen kan forurense deres eneste drikkevannkilde, samt hellige områder som omfatter forfedrenes gravsteder og kulturelt viktige landområder. Protestene har jevnt og trutt vokst i omfang og styrke. Indianerstammer fra hele USA strømmer nå til Standing Rock-campen, der delstatsmyndighetene har sperret av veier og kommunikasjonstilgangen til området. Droner og helikoptre brukes til å sjikanere og overvåke urbefolkningen. Titalls demonstranter har blitt arrestert, slått og bitt av hundene til utbyggerselskapets sikkerhetsvakter. Flere demokrati- og menneskerettighetsforkjempere har meldt seg på saken. Bernie Sanders har appellert til president Obama for å stoppe utbyggingen. Den siste uken har det blitt utstedt arrestordre mot Amy Goodman fra nyhetsprogrammet Democracy Now!. Goodman rapporterte direkte fra overgrepene mot demonstranter i Morton County.

Droner og helikoptre brukes til å sjikanere og overvåke urbefolkningen.

Dakota Access. Motstanderen er selskapet Energy Transfer Partners. Når Dakota Access er ferdigstilt, skal den transportere 500 000 fat olje (ca. 80 millioner liter) hver dag. Selskapets managere sier at oljerørsledningen er den sikreste måten å frakte råolje på – det gjør at færre trailere og oljefrakttog vil krysse landeveien, og forhindre ulykker og eventuelle avsporinger.

hidatsa01Selskapets rørledning vil dessuten gjøre USA mindre avhengig av oljeimport. Det har vært den amerikanske regjeringens uttalte mål i årtier. Prosjektet koster 3,7 milliarder dollar. Halvparten av oljeledningen er allerede ferdig, og ved slutten av året skal den være klar for produksjon. Også bøndene i Iowa har tidligere protestert mot rørledningen – de er bekymret for drikkevannet. Men hittil har ingen klart å stoppe Energy Transfer Partners, og utbyggingen fortsatte. Så kom plutselig indianerne.

I begynnelsen var de små grupper med selvmalte plakater som samlet seg til bønnemøter. Etter hvert ble de flere og flere, de kom i bil og til hest fra alle kanter av USA. Representanter fra cirka 300 stammer og andre støttespillere utgjør nå en camp på til sammen 3500 mennesker. Naturvernforeninger støtter indianerne. Hollywood-stjerner som Susan Sarandon og Leonardo DiCaprio uttaler solidaritet og støtte på Twitter.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

1 kommentar

  1. Fint at noen nordmenn bryr seg om denne saken, selv om du utelater mye informasjon. Selv har jeg fulgt denne saken blant annet gjennom Democracy now! Eneste nye for meg i denne artikkelen er at dnb har investert i moderselskapet, men når det kommer til oljevirksomhet så er nordmenn dobbeltmoralister, og ignorante i forhold til konsekvensene av fossilt brennstoff.

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.