Imperialistisk hip hop

Norsk hip hop formidler imperialistiske undertoner gjennom måten de fremstiller afrikanske kvinner.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 16.05.2008

Den 20. april var det en artikkel i Dagbladet om den debuterende hip hop-artisten Name. Name var på fotosession for en utgave av bladet Kingsize og Dagbladet var med for å snakke om hans suksess med den nye singelen «Hand Me Down». Det var imidlertid ikke et photoshoot innenfor respektable grenser. Der sto Name i midten med to nakne kvinner på hver side, mens han holdt dem som om de skulle ha vært hans trofeer.

Det sies at et bilde sier mer enn tusen ord, og det er helt riktig. Signaleffekten av bildet på forsiden av Dagbladet den 20. april er i hvert fall svært negativ for mange unge og voksne norsk- afrikanere. Name minner om den «hvite europeiske eventyreren» i «det svarteste Afrika», der han har funnet «primitive» afrikanske «løvinner» som han har temmet. Det kan minne om Julius Caesar – HE CAME, HE SAW, HE CONQUERED.

Den ene svarte kvinnen ligger nesten «for hans føtter». Jamfør det bibelske sitatet:

Han legger folkeslag under oss og folkeferd under våre føtter.
– Salme 47:3,4

Bibelen var et av de sterke hjelpemidler under slaveriet. Det en klar imperialistisk undertone her.

Om Kingsize ønsker å formidle denne stygge tanken eller ikke, spiller her ingen rolle. Det er de negative signalene som sendes til mange norsk- afrikanere, og da spesielt norsk- afrikanske jenter, som er viktige. Vi har mer enn noen andre i dette landet fått merke tilstedeværelsen av de nigerianske prostituerte. Prostitusjonsstemplet settes nå på jenter som er helt vanlige borgere i Norge i dag. Unge jenter og voksne norsk-afrikanske damer som er på vei hjem fra jobb eller ute en kveld, forteller at de plages av både nordmenn, og andre menn som ønsker å «kjøpe» dem, eller ønsker å vite om de er interessert i en «omgang». Dette er ikke et nytt fenomen. Mange kan vitne om krenkende og upassende «komplimenter» som «sjokolade- kanin», «afrikansk villkatt», og «negresse». Hvor lenge skal man som ung afrikansk kvinne bli plassert i den «eksotiske», «sjeldne», og «spennende» båsen? Mange føler at de daglig lever i en utstillingsboks som man ikke kommer ut av. Selv opplever jeg personlig dette. Modellene Kingsize valgte, var der frivillig og visste godt hva de gikk til. De er voksne kvinner som gjør egne valg, og man må respektere dette. Bildet slår imidlertid tilbake på oss som ikke har valgt å stille nakne på forsiden av et blad. Det som er problemet i denne saken, er undertonen om hva som egentlig er erobret.

Et av de viktigste spørsmålene er da hvorfor Kingsize velger å fremme en type kunst som er krenkende og nedlatende. Dette bildet som Kingsize har valgt å fronte, og som Dagbladet viste på sin forside den 20. april, er med på å effektivisere og forsterke det stemplet som allerede har blitt en plage for norsk- afrikanske kvinner. De er ikke alene om å skape negative assosiasjoner til svarte kvinner, men hvorfor skal Kingsize bidra til å undergrave norsk- afrikanske kvinner gjennom dette coverbildet?

Under bildet står tittelen: «Ligger verden for hans føtter?». Er det deres måte å si at afrikanske kvinner er underlagt industrien de representerer? Afrikanske kvinner distribueres aktivt gjennom mainstream-hip hopens objektivisering, og Kingsize tar selv aktivt del i denne stigmatiseringen som afrikanske unge kvinner opplever i Norge i dag på grunn av den nigerianske prostitusjonsbølgen. Den nigerianske prostitusjonen gjør hverdagen hard for mange unge og voksne afrikanske kvinner i Norge.

Vi ønsker at Kingsize skal erkjenne sin påvirkning og erkjenne sitt ansvar ovenfor denne problematikken. Vi ønsker en slutt på at afrikanske kvinner skal være synonymt med salg av sex. Dette kan ikke lenger dysses ned, og man må konfrontere dette problemet som nå også har blitt norsk. Vi ønsker en slutt på objektivisering av kvinner.

Tittelen i Dagbladets artikkel er ikke bare upassende, men direkte hårreisende og krenkende. Bildet gir frysninger, og man kan lure på hvorfor Kingsize flere ganger har vist deres afrikanske modeller nakne, mens deres norske modeller for det meste er tildekket.

Er det kanskje ikke «hip hop nok» å ha helt nakne norske modeller?

Der er på tide at denne problematikken settes på dagsorden, og at folk tar stilling til dette. Den som tier samtykker.

Kommentarer