Illiberale tendenser i norske medier


Harde angrep på skeptiske motstemmer og manglende kritikk av makthaverne: Er massemedia med på å begrense ytringsfriheten? Ny Tid har snakket med medieforsker Rune Ottosen og Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås. 

Email: eirikvold@hotmail.com
Publisert: 2018-01-03

Medieforsker Rune Ottosen – professor ved HiOA og styremedlem i Norsk PEN – mener det kan være grunn til bekymring når mediene neglisjerer sin rolle som kritisk korrektiv til makthaverne i sikkerhetspolitiske spørsmål, og samtidig blir for stigmatiserende i sine omtaler av de kritiske røstene i den sikkerhets- og utenrikspolitiske debatten: «Min egen forskning viser at det er stort sett konsensus i avisredaksjonene rundt norsk sikkerhetspolitikk, og spesielt i utenriksoperasjoner. Det viser mediedekningen av Libya-krigen og Afghanistan-krigen, selv om den sistnevnte ble gjenstand for noe mer undersøkende journalistikk etter hvert. Når Stortinget er enstemmig, uten dissens, som ved avgjørelsen om Libya-krigen, blir journalistikken ofte enda mer ensporet. Uten motsetninger å spille på blir det enda mindre debatt.»

Holbergbruduljen

På spørsmål omkring Bergens Tidendes angrep på WikiLeaks og Holberg-debatten 2017, svarer Ottosen at han anser Assange og WikiLeaks som viktige aktører for å gi offentligheten innsyn i sentrale forhold som myndighetene ellers ville holdt skjult. Samtidig har han et blandet forhold til Assange som person og hans synspunkter. Han er likevel ikke i tvil om hva som bør være medienes plikt i møte med den forfølgelsen Assange er utsatt for: «Jeg synes at norske medier bør forsvare hans demokratiske rettigheter og ytringsfrihet i langt større grad enn de gjør.»

Om både Bergens Tidende og Dagbladets slakt av Assange og Holberg-debatten (se undersak) sier Ottosen at man gjerne må kritisere Assange og andre dissidenter for deres standpunkter og handlinger, men at kritikken må være saklig og proporsjonal. Han advarer mot overdreven stigmatisering: «Kald krig-retorikk kan føre til selvsensur. Det er gjerne konsekvensen når man ser at andre blir utsatt for den type angrep. Etter Libya og Afghanistan trenger vi flere kritiske røster, fremfor at kritiske røster blir møtt med hatsk argumentasjon.»

Grovt feilsitert

Dagbladet-journalist og nå fast ansatte kommentator i lederavdelingen, Inger Merete Hobbelstad, oppfordret sist høst


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal