Robert og Grace Mugabe

Ikonet som sviktet

Stig Holmquists biografi om Zimbabwes Robert Mugabe beskriver fallet statslederen gjennomgikk, fra å være 60-tallets frigjøringshelt til 2000-tallets hatede diktator. Hvorfor gikk det så galt?

Avatar
Jervell er tidligere norsk diplomat.
Email: sverre.jervell@icloud.com
Publisert: 01.06.2018
Diktatorens blick. Robert Mugabe – från frihetshjälte till avsatt diktator
Forfatter: Stig Holmquist
Carlssons Bokförlag, Sverige

Frigjøringskjemperen Robert Mugabe var et viktig revolusjonært ikon for 68-erne. Hans kamp mot statsminister Ian Smith og de hvite bosetterne i Rhodesia sto som den tids viktigste og mest synlige symbol for den politiske frigjøringen fra den europeiske kolonialiseringen av Afrika.

Selve rammen for kampen i Rhodesia var mediavennlig og lett å følge: En fengslet intellektuell afrikansk opprører leder kampen mot hvite bosettere som kontrollerer en rik og fruktbar del av Afrika. Det ender med at de hvite bosetterne fordrives og jorden deles ut til fattige afrikanere. Det var lett å få sympati med den nye statsministeren, Robert Mugabe. Han ble et revolusjonært ikon.

Men Mugabe klarte ikke overgangen fra frigjøringskjemper til statsmann. Det rike og tidligere velfungerende Rhodesia ble et korrupt samfunn, økonomien brøt sammen og Mugabe selv ble forvandlet til en maktglad diktator. Først etter 37 år ved makten ble Zimbabwes 93 år gamle diktator tvunget til å gå av, etter et militærkupp i november i fjor.

Tilfeldig møte

Sally Mugabe

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer