Bestill høstutgaven her

Ikonet som sviktet

Diktatorens blick. Robert Mugabe – från frihetshjälte till avsatt diktator
Forfatter: Stig Holmquist
Forlag: Carlssons Bokförlag (Sverige)

Stig Holmquists biografi om Zimbabwes Robert Mugabe beskriver fallet statslederen gjennomgikk, fra å være 60-tallets frigjøringshelt til 2000-tallets hatede diktator. Hvorfor gikk det så galt?

(PS. This article is machine-translated from Norwegian)

Frigjøringskjemperen Robert Mugabe var et viktig revolusjonært ikon for 68-erne. Hans kamp mot statsminister Ian Smith og de hvite bosetterne i Rhodesia sto som den tids viktigste og mest synlige symbol for den politiske frigjøringen fra den europeiske kolonialiseringen av Afrika.

Selve rammen for kampen i Rhodesia var mediavennlig og lett å følge: En fengslet intellektuell afrikansk opprører leder kampen mot hvite bosettere som kontrollerer en rik og fruktbar del av Afrika. Det ender med at de hvite bosetterne fordrives og jorden deles ut til fattige afrikanere. Det var lett å få sympati med den nye statsministeren, Robert Mugabe. Han ble et revolusjonært ikon.

Men Mugabe klarte ikke overgangen fra frigjøringskjemper til statsmann. Det rike og tidligere velfungerende Rhodesia ble et korrupt samfunn, økonomien brøt sammen og Mugabe selv ble forvandlet til en maktglad diktator. Først etter 37 år ved makten ble Zimbabwes 93 år gamle diktator tvunget til å gå av, etter et militærkupp i november i fjor.

Tilfeldig møte

Sally Mugabe

Den svenske forfatteren og filmskaperen Stig Holmquist ga nylig ut biografien Diktatorens blick. Robert Mugabe – från frihetshjälte till avsatt diktator. Bokens tittel referer til et tilfeldig møte Holmquist hadde med Mugabe i heisen på hotell Intercontinental i Lusaka for mange år siden. Mugabe stirret med et kaldt stålblikk på den svenske medpassasjeren i heisen. Dette blikket har forfulgt Holmquist siden, nå har det resultert i en spennende og meget velskrevet bok.

Holmquist har tidligere skrevet nærmere tjue bøker, med tema fra Afrika og andre kontinenter. Flere av disse skrev han sammen med sin norske hustru, antropolog og professor Aud Talle, som døde for noen år siden. Han har også lagd en lang rekke dokumentarfilmer, herunder en prisbelønt film om Dag Hammarskjøld.

Solidaritet

Holmquists inngangskort til Mugabe og hans miljø var en svensk avdeling av Amnesty Internasjonal. Lokallaget ble tildelt Mugabe som «deres» samvittighetsfange på 60-tallet av Amnesty i London. Den gang var det knapt noen som visste hvem Mugabe var, utover at han var fengslet av Ian Smidt. Lokallaget sendte ham litteratur og noen klær. Det ble begynnelsen på et bånd mellom Robert og Sverige.

Mugabes kampfelle og kone Sally valgte å forlate Rhodesia og slo seg ned i London. Det var hun som opprettholdt forbindelsen med Sverige mens ektemannen satt fengslet. Hun besøkte Sverige en rekke ganger, hvor hun holdt foredrag på skoler rundt om i landet. Sally kom til å spille en viktig politisk rolle da Mugabe ble Zimbabwes statsminister, og det var nok hun som utviklet ideen om at det nye Zimbabwe skulle bygges opp rundt en nordisk samfunnsmodell. Dette siste – sammen med Mugabes vilje til forsoning med tidligere fiender, i alle fall de første årene som statsminister – bidro til å styrke hans posisjon som ikon i de nordiske land.

Hva nå Zimbabwe?

Holmquist stiller spørsmål om hvorfor det gikk så fryktelig galt med Mugabe og Zimbabwe. Han bringer da også inn Mugabes nye kone, den 31 år gamle Grace, som den 74-år gamle Mugabe giftet seg med etter at Sally døde av kreft. Grace var opptatt av makt og et liv i luksus, og forsøkte å framstå som den aldrende Mugabes naturlig etterfølger.

Boken til Holmquist er et «must» for norske bistandsarbeidere.

Hva vil skje nå, etter at Mugabe og Grace ble tvunget til å trekke seg tilbake til en luksuriøs husarrest? Vil det åpnes for en demokratisk utvikling og jevnere fordelt velstand av det ressursrike Zimbabwe, eller vil de militære beholde kontrollen, slik man har sett i for eksempel Myanmar? Har tiår med valgfusk og korrupsjon satt et preg også på de politikerne som skal føre landet videre? Holmquist kan bare reise spørsmålene.

Viktig bok

Boken til Holmquist er svært leseverdig og et «must» for norske bistandsarbeidere som skal være med i den nye fasen som Zimbabwe nå går inn i. Den er også en nyttig påminner og innledning til dagens Afrika, i en tid hvor afrikanske spørsmål igjen skyves i bakgrunnen i norske media til fordel for utenrikspolitiske spørsmål relatert til Trump, Putin, Iran, Kina og Nord-Korea.

Boka er også interessant for oss som trodde på Mugabe og hyllet ham for 40 år siden. Mange av oss kan nok ha godt av et selvkritisk tilbakeblikk.

Sverre Jervell
Jervell (f. 1943) er tidligere norsk diplomat som blant annet har arbeidet i Utenriksministerens sekretariat og UDs analyseavdeling.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte