Robert og Grace Mugabe

Ikonet som sviktet

Stig Holmquists biografi om Zimbabwes Robert Mugabe beskriver fallet statslederen gjennomgikk, fra å være 60-tallets frigjøringshelt til 2000-tallets hatede diktator. Hvorfor gikk det så galt?

Jervell er tidligere norsk diplomat.
Email: sverre.jervell@icloud.com
Publisert: 01.06.2018
Diktatorens blick. Robert Mugabe – från frihetshjälte till avsatt diktator
Forfatter: Stig Holmquist
Carlssons Bokförlag, Sverige

Frigjøringskjemperen Robert Mugabe var et viktig revolusjonært ikon for 68-erne. Hans kamp mot statsminister Ian Smith og de hvite bosetterne i Rhodesia sto som den tids viktigste og mest synlige symbol for den politiske frigjøringen fra den europeiske kolonialiseringen av Afrika.

Selve rammen for kampen i Rhodesia var mediavennlig og lett å følge: En fengslet intellektuell afrikansk opprører leder kampen mot hvite bosettere som kontrollerer en rik og fruktbar del av Afrika. Det ender med at de hvite bosetterne fordrives og jorden deles ut til fattige afrikanere. Det var lett å få sympati med den nye statsministeren, Robert Mugabe. Han ble et revolusjonært ikon.

Men Mugabe klarte ikke overgangen fra frigjøringskjemper til statsmann. Det rike og tidligere velfungerende Rhodesia ble et korrupt samfunn, økonomien brøt sammen og Mugabe selv ble forvandlet til en maktglad diktator. Først etter 37 år ved makten ble Zimbabwes 93 år gamle diktator tvunget til å gå av, etter et militærkupp i november i fjor.

Tilfeldig møte

Sally Mugabe

Den svenske forfatteren og filmskaperen Stig Holmquist ga nylig ut biografien Diktatorens blick. Robert Mugabe – från frihetshjälte till avsatt diktator. Bokens tittel referer til et tilfeldig møte Holmquist hadde med Mugabe i heisen på hotell Intercontinental i Lusaka for mange år siden. Mugabe stirret med et kaldt stålblikk på den svenske medpassasjeren i heisen. Dette blikket har forfulgt Holmquist siden, nå har det resultert i en spennende og meget velskrevet bok.

Holmquist har tidligere skrevet nærmere tjue bøker, med tema fra Afrika og andre kontinenter. Flere av disse skrev han sammen med sin norske hustru, antropolog og professor Aud Talle, som døde for noen år siden. Han har også lagd en lang rekke dokumentarfilmer, herunder en prisbelønt film om Dag Hammarskjøld.

Abonnement halvår kr 450

Solidaritet

Holmquists inngangskort til Mugabe og hans miljø var en svensk avdeling av Amnesty Internasjonal. Lokallaget ble tildelt Mugabe som «deres» samvittighetsfange på 60-tallet av Amnesty i London. Den gang var det knapt noen som visste hvem Mugabe var, utover at han var fengslet av Ian Smidt. Lokallaget sendte ham litteratur og noen klær. Det ble begynnelsen på et bånd …

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.