– Ikke på CIA-oppdrag

Flyet som landet på Gardermoen den 20. juli i år var ikke på oppdrag for statlige amerikanske myndigheter, var beskjeden UD fikk da de møtte representanter for den amerikanske ambassaden i Oslo.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 16.11.2005

Utenriksdepartementet hadde onsdag ettermiddag et møte med den amerikanske ambassadøren i Norge, der spørsmålet om Gulfstream-flyet som landet på Gardermoen den 20. juli ble tatt opp. Ny Tid kunne i forrige utgave vise til at flyet med kjennetegnet “N50BH” tok av fra Gardermoen kl. 19.22 den 20. juli. Da satte det kurs mot Le Bourget-flyplassen ved Paris.

“N50BH” har flere ganger blitt knyttet til CIA-operasjoner, og oversikter som Ny Tid har hentet frem fra landinger på Guantanamo Bay, viser at flyet minst syv ganger har landet på den militære basen siden 2001.

Pressetalskvinne i UD, Anne Lene Dale Sandsten, sier til Ny Tid, at de ba om et møte med ambassaden for å få avklart om “N50BH” var på oppdrag for CIA eller statlige amerikanske myndigheter.

– Ambassaden påpeker at flyet ikke var i oppdrag for amerikanske myndigheter den 20. juli under mellomlandingen på Gardermoen, sier Dale Sandsten. I det ligger at flyet heller ikke skal ha vært på oppdrag for det statlige CIA.

Anne Lene Dale Sandsten understreker at utenriksdepartementet tar denne saken på alvor.

– Som vi har nevnt tidligere har norske myndigheter ingen grunn til å tro at amerikanske myndigheter har brutt norsk regelverk. Ambassaden lovte dessuten å undersøke status for overflygningene over norsk territorium med eventuelle statlige amerikanske fly, eller sivile fly som har vært på statlige oppdrag.

Den amerikanske ambassaden vil prioritere saken, sier Anne Lene Dale Sandsten.

Kommentarer