– Ikke kvitt dere med sikker inntekt

Norske kommuner bør ikke selge seg ut av en sikker inntektskilde som kraft i bytte med svingende børsaksjer, sier næringspolitisk talsmann i SV, Inge Ryan.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

I flere år har diskusjonen om Statkrafts rolle vært et hett tema i det politiske Norge. Krefter har lenge jobbet med å løsrive de enorme ressursene i Statkraft fra det statlige eierskapet. Hittil har de ikke lykkes i dette.

– En av de viktigste oppgaver innen energipolitikken er å kjempe mot de kreftene som gjerne selger ut hele Statkraft, sier Inge Ryan. Han har flere ganger spurt regjeringen om deres planer med Statkraft.

– Så sent som for to uker siden svarte næringsminister Ansgar Gabrielsen avvisende til spørsmålet om han har konkrete planer for å gjøre noe med eierskapet til Statkraft. Han avviste at det er planer om delprivatisering eller andre former for løsere tilknytning til staten, men jeg er ikke avslappet av den grunn. Det finnes krefter i Høyre som gjerne ser at Statkraft blir privatisert, sier Inge Ryan.

Han sier at saken må holdes varm slik at folk er opptatt av at det foregår en debatt om dette.

– Vi må huske på at Høyre og Frp er i gang med å selge ut Oslo kommune av kraftsektoren. Den dagen vi har et Høyre/Frp-flertall på Stortinget da blir denne saken meget aktuell, og vi vil få forslag om salg av Statkraft. Det vil være et av de mest dramatiske grepene i Norge noensinne, og jeg skal kjempe iherdig imot at folkets eiendom blir privatisert og kanskje solgt til utlandet. Jeg skal passe på Statkraft så lenge jeg er aktiv politiker, sier Inge Ryan.

Ikke selg

Inge Ryan ber alle kommunale og fylkekommunale eiere i kraftsektoren om ikke å selge seg ut.

– Skal de selge, så er Statkraft den en bør selge til. Det beste er at de ikke selger, fordi kraftverkene gir en jevn og stabil inntekt til kommunekassen. Kraften og fossene er en langsiktig gullgruve for eierne, sier Inge Ryan og vil ha staten til å gå ut og oppfordre kommunene om å beholde krafteierskapet.

– Å erstatte naturressurser med penger er ikke noen god løsning. Mange kommuner har allerede gjort dyrkjøpte erfaringer i forbindelse med at de har solgt seg ut av kraftselskaper og plassert pengene på børs. Det er ingen god løsning. Inntekter fra børsaksjer er alt annet enn sikre, se bare på Pan Fish-aksjene. Den var oppe i 80 kroner aksjen, men har vært under 10 øre aksjen.

Pan Fish-aksjen var torsdag formiddag på rundt 27 øre.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here