Ikke rundt min luksusvilla

Ce que les riches pensent des pauvres

Blir denne boken oversatt til engelsk, blir den en ny fransk akademisk bestselger.

Fire sosiologer, tre franske og én brasiliansk, alle med base i anerkjente forskningsinstitutter i Paris, har undersøkt hva de rikeste i Paris, São Paulo og Delhi tenker om de fattige. 80 intervjuer er blitt utført i hver av byene; til sammen 240 rikinger har snakket lenge – i én til to timer, ifølge metodekapittelet – om hvordan de oppfatter fattigfolk. Lange direkte sitater fra intervjuene tar mye plass i bokens første 200 sider – og dét er veldig bra. Jeg får en følelse av å lese en slags nyutgave av Bourdieus La Misère du monde (1993) – men istedenfor, som Bordieu, å snakke med fattige franskmenn om boforhold, arbeidsliv og (manglende) utdanning, snakker forfatterne av denne boken med de rikeste rike om deres syn på det samme. De nevnte sitatene, den analytiske tilnærmingen og temaet i seg selv gjør likevel at at Bourdieu blir hengende med under min lesning, uten at forfatterne nevner ham særlig mange ganger.

Not In My Backyard. Utgangspunktet for boken er en protestaksjon ledet av noen av de mest privilegerte i Paris. For knappe to år siden var det snakk om å opprette et senter for flykninger og bostedsløse i Boulogneskogen vest i den franske hovedstaden. 40 000 underskrifter fra Paris’ 16. arrondissement – kvartalet som huser de fleste ambassader og går for å være det dyreste og chiceste i verdensbyen – ble oversendt ordføreren i protest: De rike og vellykkede ønsket ikke et flyktninghjem så nært innpå seg. Dette er kanskje ikke så sjokkerende i seg selv; motstand fra lokale innbyggere mot utbyggingsprosjekter s …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Kjetil Fred Hansen
Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish