Ikke menneske, men atlet


Variety kalte denne dokumentarfilmen om en ung russisk turner for «sportsdokumentarenes The Black Swan». 

Hruza er tsjekkisk/norsk filmskaper og fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: hruzam@gmail.com
Publisert: 2018-05-02
Over the Limit
Regisør: Marta Prus
(Polen/Tyskland/Finland)

Over the Limit hadde sin premiere på IDFA og fikk med en gang stor oppmerksomhet fra både publikum og kritikere. Filmen fortjener kinodistribusjon, og tar en i betraktning anmeldelsene til blant annet Hollywood Reporter og Variety, burde filmen vært en mulig Oscar-kandidat.

Utøverportrett. Dette er en finpolert film hvor alle elementer spiller inn mot samme mål om å komme så tett som mulig innpå hovedpersonen Margarita Mamun, en deltaker på det russiske laget i rytmisk gymnastikk. Variety kalte filmen for «sportsdokumentarenes The Black Swan».

Over the Limit er et intenst portrett av en ung, sårbar kvinne og hennes fysiske og mentale prøvelser i kampen for perfeksjonisme og å nå målet om å komme med til sommer-OL 2016 i Rio de Janeiro. Margarita befinner seg i en kontinuerlig konkurransesituasjon mot sin egen lagpartner Yana Kudryavtseva, og de to utøvernes prestasjoner blir satt opp mot hverandre fra første scene og like til sluttbildet.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,7,9,10,11,12,13″ ihc_mb_template=”1″ ]

Skjønnhet. I en ren, observerende stil og med et nydelig kamerahåndverk utført av fotograf Adam Suzin, følger vi filmens hovedperson til alle døgnets tider. Det er som om kameraet er Margaritas eneste venn, uten at hun noen gang snur seg mot det eller sier et eneste ord. Det tar ikke lang tid før vi som publikum fullt ut identifiserer oss med henne. Musikken, komponert av Mikolai Stroinski, gir også godt uttrykk for Margaritas følelser, nervøsitet og frykt.

Abonnement kr 195/kvartal

Det er tydelig at regissør Marta Prus har holdt fast ved sin visjon til punkt og prikke. Faktisk får vi ikke se et eneste gymnastikknummer i sin helhet, bare korte sekvenser der den uendelig vare skjønnheten i Margaritas utøvelse kommer til uttrykk – et grep som holder oss åndeløst på alerten gjennom hele filmen.

Askepott. Vi føler med Margarita hver gang hun blir skjelt ut, både av sin personlige trener Amina Zaripova og av selveste fru Irina Viner, hovedtreneren for det russiske nasjonallaget. Viner er ikke bare den eneste treneren som har klart å fostre opp hele fem olympiske gullvinnere, hun er også gift med Russlands rikeste mann. Denne kvinnen er noe nær sadistisk, skal vi dømme ut fra hennes ordbruk. Faktisk går …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?