Sabracore. Foto: Teknisk Museum
Sabracore. Foto: Teknisk Museum

Ikke bare kanonbåter til Israel

ORIENTERING 10. JANUAR 1970 «Vi ønsker ingen egyptiske sabotasjeaksjoner her på Aker»

Email: erling@nytid.com
Publisert: 2020-01-01

Martin Siem og Akergruppen for øvrig konsentrerer seg ikke bare om kanonbåtmanipulasjoner og etablering av selskaper i Panama. Opplysninger Orientering sitter inne med forteller at Akergruppen leverer skip til den israelske handelsflåte som kan bygges om til krigsgående fartøy i løpet av en 48 timers periode. Vi sikter til de fruktskipene Aker har bygd for det israelske selskapet Maritime Fruit Carriers Co. – som kjent det selskapet som er en av hovedaksjonærene i kanonbåtselskapet Starboat S/A.

Siden november 1964 er 10 skip levert, og flere er under bygging og planlegging. Det dreier seg om 405 000 kubikkfot fruktskip i den såkalte
core-gruppen. Noen av båtenes navn er Mangocore, Banancore, Mandarincore og Sabracore.

Fruktbåt med helikopterplattform

Faksimile av Orientering 10. januar 1970
Faksimile av Orientering 10. januar 1970

Orientering har vært i kontakt med en høyere norsk skipsoffiser som har seilt på ett av disse skipene. – Jeg snakket med flere israelske offiserer ombord som åpent fortalte at disse skipene kunne bygges om til krigsgående fartøy i løpet av 48 timer. Fartøy som kan brukes til troppetransporter og til transport av tanks og annet militært utstyr. – Jeg har vært ombord på en del norske skip, forteller den norske skipsoffiseren, – men det er første gang jeg har sett en fruktbåt med helikopterplattform. Likeledes var skipsplatene spesielt tykke og bommene spesielt bærekraftige.

Orientering har forelagt visse tekniske spesifikasjoner for skipskyndige som kan bekrefte skipsoffiserens opplysninger om at konstruksjonene på disse fruktbåtene er «uvanlig solide».

Personer Orientering har kontaktet på Aker kan fortelle at båtene lages med forsterkninger for plassering av kanoner. Enkelte hevdet også at disse fruktbåtene er så hurtiggående – 22 mil pr. time at de primært må være bygget med tanke på krig.

Abonnement halvår kr 450

Saken er ikke interessant

– Denne saken er ikke interessant, sier ekspedisjonssjef Tim Greve i Utenriksdepartementet til …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.