Ideologisk bokkrig i USA

For ett år siden var bestselgerlista til The New York Times preget av sex, harmløse biografier og gode mattips. Nå minner lista mer om en ideologisk krigssone.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

At forsvarsminister Donald Rumsfeld har blitt satt på gangen av George W. Bush, blir av noen amerikanske forståsegpåere tolket dit hen at Bush nå trenger å skape avstand til de mest ekstreme konservative kreftene fram mot valget neste år. Er det riktig, er det trolig klokt av Bush. Det er flere tydelige signaler om at en liberal vind feier over USA for tiden – for eksempel hvis man kikker på bestselgerlista til The New York Times. Der pågår det en durabel kamp mellom konservative og liberale ideologer. Og det ser ut til at de liberale har et lite overtak.

De siste seks ukene har bøker skrevet av liberale vært overrepresentert på lista. Bransjebladet Publishers Weekly gikk gjennom forrige ukes liste, og konkluderte med at fire av de fem øverste hadde et liberalt ståsted.

Amerikanerne bruker nå debattbøker for å reorientere seg i det politiske landskapet. Dette er spesielt også i amerikanske kontekst. Sammenlignet med norske tilstander blir det ekstra tydelig at noe spesielt er i ferd å skje i USA. Den norske Bokhandlerforeningens oversikt fra september skiller ikke mellom skjønnlitteratur og faktabøker, men blant de femten mest solgte bøkene finnes det også faktabøker, men ingen som forsøker å gå inn i den samtidspolitiske ideologidebatten: Hamsun-biografi, Eva Joly-memoarer, «Ona Fyr», «Berlin», tips for deg som vil slutte å røyke, en hyllest til det langsomme liv og Cappelens nye kokebok er i så fall det nærmeste vi kommer.

Franken vs. O´Reilly

Førsteplass på The New York Times-bestselgerlista denne uka, er «Lies (and the Lying Liars Who Tell Them) av Al Franken. Den har ligget blant de ti beste i to måneder, og salget begynner å nærme seg millionen. Den voldsomme populariteten skyldes blant annet at den ultrakonservative Murdoch-eide tv-kanalen Fox News Channel i slutten av august gikk til sak mot Franken for å få stoppet boka. Grunnen var at undertittelen på boka, «A Fair and Balanced Look at the Right», var en henspilling på Fox-stasjonens eget slagord, «Fair and Balanced». Sammen med omslaget, som viste et bilde av kanalens høyt profilerte ankermann, Bill O´Reilly, var det nok til at Fox mente at utgivelsen så ut til å være godkjent av tv-stasjonen selv. Det hjalp ikke at nettopp O´Reilly er ett av angrepsmålene for Frankens satire. O´Reilly er en kontroversiell figur i amerikansk offentlighet. Ikke bare ber han gjestene sine om å holde kjeft når det måtte passe ham, men han har heller ingen skrupler med å sammenligne Koranen med Hitlers «Mein Kampf». Programlederen har flere ganger skrytt av at han har mottatt journalistprisen Peabody, men Franken avslører i boka at det har O´Reilly ikke. O´Reilly har også skrytt av han er politisk uavhengig, men det er det få som har trodd på. Franken har da også gravd fram dokumenter som viser at tv-mannen er registrert republikaner. Etter noen korte dager i rettssalen avfeide dommeren søksmålet med at det var «totalt grunnløst både juridisk og faktamessig». Og boka, til Fox og O´Reillys forbitrelse, ble en bestselger.

For å gjøre farsen enda mer komplett: Andreplassen på The New York Times-bestselgerlista denne uka, er nettopp Bill O´Reilly. «Who´s Looking out for You?» heter boka og O´Reilly har satt seg fore å angripe individer og institusjoner som han mener har sviktet den amerikanske befolkningen. Det gjelder både den amerikanske regjeringen, media – og den katolske kirken.

Harde fronter

– Dette årets marked for politiske titler synes å være sterkere enn noensinne. Jeg tror aldri jeg har sett så mange bøker fra venstresiden på bestselgerlista. Det er ganske forbløffende, sier David Rosenthal fra forlaget Simon & Schuster til Publishers Weekly.

Han mener noe av det påfallende med lista, er hvor harde frontene er og hvor klart de kan deles opp i en republikansk og en demokratisk fløy.

Michael Moores «Stupid White Men» blir dratt fram som prototypen på den type bøker som dominerer – og vil komme til å dominere – bokmarkedet framover mot valget i 2004.

Moore-klassikeren selger fortsatt bra, ifølge The New York Times-lista, med en 31. plass denne uka – rett foran «The Lies of George W. Bush» av David Corn. Med en litt friskere tittel kunne den Corns bok fort blitt en amerikansk bestselger, slik forventningene er til Gary Webbs «The Five Biggest Lies Bush Told Us About Iraq», som utkommer i desember. Det forventes også at Michael Moores nye bok «Dude, Where´s My Country?», som ennå ikke er registrert på lista, vil utfordre topplasseringene i ukene framover.

Imens kan amerikanerne glede seg over nummer seks på lista denne uka, «Bushwhacked. Life in George W. Bush´s America», skrevet av de to Texas-journalistene Molly Ivins og Lou Dubose. Boka er Moore for de litt humørløse. Den angriper Bush for alt fra arbeidsledighet og skattelette for de rike til Enron-skandalen og Irak-krigen. Begge fulgte George W. Bush under hans guvernørtid i Texas og mener selv de kunne forutsi at dette ville skje. Ikke overraskende anbefaler de velgerne å være litt mer kreative neste gang. Akkurat som Moore.

Bush-kritikk

Den politiske kommentatoren Laura Ingraham ligger på syvende plass med «Shut Up & Sing». Hun er langt vanskeligere å plassere på den politiske skalaen, fordi – som en konservativ anmelder skrev det: «Jo mer man leser Ingraham, jo mer har man lyst til å stemme på demokratene». I utgangspunktet er Ingrahams ærend en kritikk av eliten i Hollywood, Washington og New York. Både akademikere, antikrigsdemonstranter, sekulære og franskmenn får gjennomgå. Internasjonalister, hevder hun, «vil drepe Amerika». Underholdere, mener hun, bør «holde kjeft og synge».

Også boka The Great Unraveling», som ligger på åttende plass, er sterkt kritisk til Washington. Forskjeller er at forfatteren Paul Krugman har kjennskap til sitt tema. Økonomi-professoren og The New York Times-spaltisten utforsker hva som gikk galt i overgangen mellom velstanden på 1990-tallet og den begredelig tilstanden USA befinner seg i nå. Han legger brorparten av skylda på Bush-administrasjonen, som han mener bedriver «dårlig økonomistyring skjult bak et flagg».

På niende plass finner man et bortkomment barn, tv-psykologen Natasha Stoynoff, som tilbyr leserne «svar fra den andre siden» i boka «After Life». Også tredje,- fjerde- og femteplassen er opptatt av bøker som ikke er direkte polemiske (i motsetning til i forrige uke) – en bok som tar for seg amerikanere i japanske fangenskap under annen verdenskrig, en bok som beskriver de etniske folkemordene på armenere og memoarer fra demokratenes Madeleine Albright.

På tiendeplass finner man imidlertid tilbake den polemiske trenden. I boka «Persecution» hevder den konservative forfatteren David Limbaugh at liberalere har erklært krig mot kristendommen. Snoker man videre utover ti-på-topp-lista, finner man titler som «Why America slept» (en kritikk av Bush-administrasjonens svik i forkant av 11. september), «The Real America» (som forsvarer folk flest mot en hvilken som helst makt) og «Losing bin Laden» (som legger skylda for 11. september på Bill Clinton).

Fiklet med lista?

The New York Times-bestselgerliste er åsted for en ideologiske krig for tiden – i mer enn én forstand, skal vi tro avisa selv. 5 oktober trykket The New York Times en egen artikkel som handlet om alle de politiske bøkene som toppet lista, spesielt krigen mellom O´Reilly og Franken. Journalisten konkluderte ikke, men gikk ganske langt i å antyde at listene har blitt «fiklet» med. Det vil si at liberale og republikanske tilhengere systematisk har lagt inn bestillinger på bøker hos bokhandlerne, men ikke nødvendigvis plukket dem opp. Det betyr at liberalere og republikanere anerkjenner viktigheten av å være synlige på lista, men at de samtidig ikke er sikre på hvem som faktisk leder an.

Effektiv krigføring mot Bush er altså bare noen tastetrykk unna – også for de i Norge som behersker kunsten å bestille bøker via verdens største bokhandel, amerikanske amazon.com.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here