I storhetens navn

Mens familiene nekter Norwegian å la pop-musikere bli avbildet på en flyhale, protesterte ingen da Forsvarsdepartementet døpte krigsskip opp etter fredsprisvinner Fridtjof Nansen og fredsaktivist Thor Heyerdahl. Heyerdahl sa nei før han døde, men ble overtalt. Nå skal Nansen-fregattene brukes i skarpe Nato-oppdrag. Nansen Fredssenter reagerer.

Torbjørn Tumyr Nilsen
Tumyr Nilsen skriver jevnlig om miljø for Ny Tid.

Navnevalg. Fredag den 13. april ble den såkalte «haleheltkampanjen» til flyselskapet Norwegian avsluttet. Portrettene av pinsemenighetslederen Ludvig Karlsen, kybernetikkprofessoren Jens Glad Balchen, misjonæren Aril Edvardsen og komponisten Geirr Tveitt blir i løpet av 2012 klistret på fire fly i flyselskapets flåte.

Faksimile: Ny Tid 20. april.

En kvart million nordmenn har stemt fram mennene, fra fire byer, til å pryde flyhalene. Prosessen har en suksess for Norwegian. «De folkevalgte vi står igjen med, er fire folkevalgte helter som vi alle kan glede oss over og være stolte av,» uttalte Daniel Skjeldam, kommersiell direktør i Norwegian.

Men det er ikke uproblematisk for alle å havne på et haleror. Familiene til både den avdøde Mayhem-gitaristen Øystein «Euronymous» Aarseth og musikeren Joachim «Jokke» Nielsen nektet Norwegian å bruke de to i haleheltkampanjen. Flyselskapet respekterte dette og fjernet de to avdøde musikerne fra avstemmingen. En annen kandidat, den falne Afghanistan-soldaten Trond André Bolle, ble av sikkerhetsgrunner også fjernet fra haleheltlisten.

Humanistfartøyene

Men mens et privat flyselskap åpner opp for avstemming, har det norske militæret de siste årene selv bestemt hvilke norske helter som skal gi navn til de nye krigsskip som fronter landet utad.

Oppkalt etter norske eventyrere ble siste fregatt i «Fridtjof Nansen-klassen» overlevert det norske Sjøforsvaret i januar i fjor. KNM «Thor Heyerdahl» er en av fem fregatter levert fra det spanske verftet Navantia. Fregattene har kostet 21 milliarder kroner og er det største prosjektet i det norske forsvaret noensinne.

I tillegg til Heyerdahl har Otto Sverdrup, Helge Ingstad og Roald Amundsen fått krigsskip oppkalt etter seg. Hele klassen er oppkalt etter polfarer, humanist og fredsprisvinner Fridtjof Nansen. Jubileene til Amundsen og Nansen ble feiret i 2011. Heyerdahl gikk bort i 2002, to år etter at myndighetene bestemte seg for å bruke hans navn på fregatten «Thor Heyerdahl».

«Fridtjof Nansen-klassen» overtok fra 2005 posisjonen til den over førti år gamle «Oslo-klassen». Navnet på skipene, bygget på midten av 1960-tallet, bar navnet på sentrale norske forsvarsbyer som KNM «Bergen», KNM «Oslo», KNM «Narvik», KNM «Trondheim» og KNM «Stavanger». På 00-tallet ble tradisjonen med slike bynavn forlatt til fordel for «nasjonalhelter».

NORWEGIAN: 11. april startet Norwegian valget på hvem som skal pryde haleroret. Foto: Norwegian Embassy, Washington, D.C. /flickr

Fregattene er samtidig blitt blitt sendt ut i skarpe piratjaktoppdrag til Aden-bukta utenfor Somalia. Dette ble gjort på oppdrag fra EU-styrken «Taske Force Atlanta», og i samarbeid med marinejegerkommandoen.

Etter det Ny Tid får opplyst, ble fregattnavnene vedtatt i år 2000, før den pågående «krigen mot terror» tok til året etter. Nansen ble tildelt Nobels Fredspris i 1922. Den nye KNM «Fridtjof Nansen», ferdig bygget i 2006, har både fire Browning M2HB-mitraljøser, torpedorør for Sting Ray-torpedoer, fire synkeminer og MK 41-missiler.

– Jeg har godkjent navnebruken, forteller Fridtjof Nansens barnebarn, Marit Greve, til Ny Tid. Hun forklarer:

– Jeg synes det var veldig fint at de kunne bruke navnet hans. Han var jo blant annet formann i Norsk Forsvarsforening fra 1915 og fram til hans død, forteller Marit Greve.

– Ble det diskutert hvorvidt det kunne være noe problematisk ved å oppkalle krigsskipene, og en egen fregattklasse, etter fredsprisvinner Nansen?

– Nei, det var ingen diskusjon. De to tingene går det fint an å kombinere, svarer Greve.

Heyerdahl-protest

Det første leverte skipet i den nye Nansen-klassen var KNM «Fridtjof Nansen». Skipet har åtte Naval Strike Missiler (NSM) og en 76 millimeter OTO Melara SR-kanon, som utrustning for de andre skipene. Fregattene er også utstyrt med Natos NH90-militærhelikopter, som også er utstyrt med torpedo, synkemine, maskingevær og missiler.

Før Thor Heyerdahl døde i 2002 ble den idealistiske oppdageren oppringt av Forsvarsdepartementet. Det ble da spurt om de fikk bruke navnet hans på en av fregattene. Heyerdahl var i utgangspunktet ikke positiv til forslaget, får Ny Tid nå opplyst.

– Far anså dette som krigsskip, og ikke en kystvakt og en ordensbåt, som det jo er. Han stilte seg derfor først skeptisk til forslaget, men etter nærmere diskusjon med familien, ble vi enige om å takke ja til tilbudet, forteller sønnen Thor Heyerdahl jr. til Ny Tid.

Det var dermed definisjonen og lovnader fra Forsvarsdepartementet, om bruken av fartøyet, som gjorde at Heyerdahl-familien snudde i saken.

– Hadde det vært snakk om å navngi et krigsskip som skulle drive militær virksomhet i andre farvann og i internasjonale strider, hadde saken vært en ganske annen, sier sønnen nå.

Heyerdahl mener at fregattens bedrifter så langt har dreid seg om «politivirksomhet». Men han åpner for å kreve navneendring:

– Dette er et skip som først og fremst skal holde orden på fiskebankene, og det må derfor anses for en ordensbåt å være. Skulle Norge derimot finne det for godt å bruke dette skipet i krig, unntatt i FN-oppdrag, eller i noen som helst form for erobringstokt, forlanger jeg at de først skifter navn på skipet, sier Heyerdahl jr.

Forsvarsdepartementet avviser imidlertid overfor Ny Tid (se lenger ned) at fregattene ikke kan brukes i krig eller Nato-oppdrag, og forsvaret avviser å endre navn hvis skipene skulle bli satt inn i Nato-operasjoner definert som krig………

(…………..)

Dette er innledningen til hovedsaken i ukemagasinet Ny Tids utgave 15. 20.04.2012. Les mer i ukas utgave, i salgs i butikker over hele landet. Få tilsendt utgaven gratis ved å abonnere (abo@nytid.no), eller klikk her.

---
DEL