I opportunismens tid


VIRUS: En italiensk forfatter og fysiker har smidd mens korona-jernet er varmt. Men budskapet hans drukner paradoksalt nok i banalitetene som han mener bør vike for matematiske realiteter.

Idéhistoriker og fast kritiker i Ny Tid.
Email: kjetkor@online.no
Publisert: 14. april 2020
       
I smittens tid: Rapport fra pandemiens frontlinje
Forfatter: Paolo Giordano
Forlag: Aleksander Melli (oversetter)
Spartacus, 2020

Paolo Giordano har en doktorgrad i teoretisk partikkelfysikk, men har også skrevet flere romaner. Debutromanen Primtallenes ensomhet er oversatt til tretti språk og er blitt filmatisert i hjemlandet.

I smittens tid er en pamflett han skrev på rekordtid i begynnelsen av mars: Koronaviruset har inntatt Italia, og han vil avklare. For det første understreker han forskjellen på virus og sykdom. Viruset heter SARS-CoV-2; sykdommen heter covid-19. Når det gjelder spredningen av viruset, opererer man med smittefaktoren R₀. Den angir hvor mange en smittet selv smitter. For at spredningen skal stanses, må denne faktoren være lavere enn 1. R₀ kan endres ved vår adferd. …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Evt tegn abonnement (69kr/mnd) for å kunne lese alt (inkludert magasinene). Om du ikke er det allerede. Logg inn eller registrer deg først i toppen/menyen før bestilling.