I milliardærenes lommer


«Krigen mot terror» holder journalistene sysselsatte og befolkningen stille, samtidig som opprustningen til krigen gir enorme gevinster – til noen få.

Tunander er professor emeritus fra PRIO.
Email: ola@prio.no
Publisert: 2016-10-13

The Shadow World
Regi: Johan Grimonprez

Shadow World er en uhyggelig film, og en fantastisk og vakker film, med Eduardo Galeanos dikt og med general Smedley Butlers ord om de 21 000 nye dollarmillionærene som oppsto som følge av første verdenskrig. Milliarder på milliarder forsvant ned i lommene på noen få.

Da president Ronald Reagan på 1980-tallet ville selge våpen til Saudi-Arabia for flere milliarder dollar, satte Israel en stopper for affæren, så han overlot den til den britiske statsministeren Margaret Thatcher. Prins Bandar av Saudi-Arabia hadde tette bånd til både briter og amerikanere. Britene solgte våpen til saudiaraberne for 43 milliarder pund, inkludert seks milliarder pund i provisjon – med andre ord over 60 milliarder kroner til ren korrupsjon, og selvfølgelig også til prosituerte.

I Shadow World, som er basert på boken med samme navn, blir våpenhandleren Riccardo Privitera intervjuet. Han forteller at når det handler om store forretninger, er det kun to ting som gjelder: penger og sex.

Abonnement kr 195/kvartal

Politikere og prostituerte. Det samme har også en norsk bekjent fortalt meg: I løpet av forhandlingene om innkjøp av våpensystemer sendte det amerikanske selskapet inn prostituerte – kanskje for å gi kunden noe å glede seg over, kanskje for senere å kunne bruke filmopptak som utpressingsmiddel. Vennen min takket selvfølgelig nei.

En annen venn har fortalt at britiske BAE Systems, som hadde tilrettelagt for avtalen mellom SAAB-Gripen og Sør-Afrika, hadde blitt tvunget til å betale litt ekstra til USA (på grunn av patenter og annet), nemlig 260 millioner dollar. Dette betalte de uten et knyst – lommerusk. BAE Systems klarte å få Sør-Afrika til å betale 2,5 ganger mer enn hva det sørafrikanske flyvåpenet hadde håpet på: 10 milliarder dollar. Det er ganske mye for et fattig land – eller for å si det med den sørafrikanske journalisten Andrew Feinsteins ord, «for våpen vi ikke trengte».

BAE Systems ga sammenlagt tilsvarende ti milliarder kroner til prins Bandar for den saudiarabiske affæren, inkludert en privat jumbojet. I alt 60 milliarder kroner i bestikkelser til noen saudiarabiske prinser er mye mer enn vi kan forestille oss. «Det var ikke vi som oppfant korrupsjon,» sa prins Bandar. Privitera argumenterer for at …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?