Bestill sommerutgaven her

I milliardærenes lommer

«Krigen mot terror» holder journalistene sysselsatte og befolkningen stille, samtidig som opprustningen til krigen gir enorme gevinster – til noen få.

The Shadow World
Regi: Johan Grimonprez

Shadow World er en uhyggelig film, og en fantastisk og vakker film, med Eduardo Galeanos dikt og med general Smedley Butlers ord om de 21 000 nye dollarmillionærene som oppsto som følge av første verdenskrig. Milliarder på milliarder forsvant ned i lommene på noen få.

Da president Ronald Reagan på 1980-tallet ville selge våpen til Saudi-Arabia for flere milliarder dollar, satte Israel en stopper for affæren, så han overlot den til den britiske statsministeren Margaret Thatcher. Prins Bandar av Saudi-Arabia hadde tette bånd til både briter og amerikanere. Britene solgte våpen til saudiaraberne for 43 milliarder pund, inkludert seks milliarder pund i provisjon – med andre ord over 60 milliarder kroner til ren korrupsjon, og selvfølgelig også til prosituerte.

I Shadow World, som er basert på boken med samme navn, blir våpenhandleren Riccardo Privitera intervjuet. Han forteller at når det handler om store forretninger, er det kun to ting som gjelder: penger og sex.

Politikere og prostituerte. Det samme har også en norsk bekjent fortalt meg: I løpet av forhandlingene om innkjøp av våpensystemer sendte det amerikanske selskapet inn prostituerte – kanskje for å gi kunden noe å glede seg over, kanskje for senere å kunne bruke . . .

- annonse -

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Ola Tunander
Tunander er professor emeritus fra PRIO. Se også wikipedia, hos PRIO, samt en bibliografi på Waterstone

Du vil kanskje også likeRelatert
Anbefalte