Bestill vårutgaven her

I McCarthyismens propagandakjeller

LIBERTAS / Den som er blitt utsatt for McCarthyismens brønnpisseri i barndom og ungdom, glemmer ikke hvordan den virker.

Det fosser fra landets mest aktive brønnpissere om dagen. En motbydelig stank er i ferd med å spre seg i skoler, barnehager, universiteter og på andre arbeidsplasser. At det er Libertas som dirigerer den boblende anti-kommunismen og McCarthyismen, forundrer ingen. Konstant overvåking av venstresidas «infiltrasjon» er kapital-fylkingens svar på Sosialistisk Valgforbunds frammarsj. Såkalte arbeidsgrupper er opprettet over store deler av landet. Sekretærer med merkantile mapper er ansatt.

I McCarthyismens propagandakjeller er det mye gammel vin på nye flasker. For de fleste smaker den surt: «Sosialisme er ikke demokrati. Kommunisme er diktatur. Sosialistisk Valgforbund ledes av kommunister og sosialister» heter det f.eks. i en annonse.

«Sterkt. Men klart», konkluderer den norske McCarthyismens sjefspissere: Libertashøvdingene skipsreder Erik Finn Lorentzen og generalsekretær Trygve de Lange i et brev til medlemmer og «interesserte».

Det er en del på venstresida som mener det ikke er særlig grunn til å ta f.eks Libertas plumpheter og vulgære propaganda særlig alvorlig. Dette forfekter de trass i næringsmillionene, ukebladet NÅ, overvåkingsgruppene og en intens «opplysningsvirksomhet» som særlig rammer skolene og trekker «lovende» sjefsemner til oppfostringsanstalten Elingaard.

Men det er grunn til å ta Libertas virksomhet alvorlig fordi bevegelsen utvilsomt kan klare å organisere den mest effektive sosialist-hetsen og McCarthyismen i Norge. De siste utspillene tyder dessuten på at en ny og mer agitatorisk form er i anmarsj.

Den som er blitt utsatt for McCarthyismens brønnpisseri i barndom og ungdom, glemmer ikke hvordan den virker. Dens viktigste våpen er redselen. Redselen for det ukjente. Redselen for dem som tenker annerledes. Sosialister utstyres med skurkenes og ondskapens kjennetegn. Sluhet, råskap, evnen til organisasjon, undergraving og infiltrasjon. Formen er tvillingbror til den anti-semittistiske propagandaen: Sosialismen er et hemmelig selskap av hensynsløse mennesker besatt med de mest nedrige egenskaper og planer.

Sosialister utstyres med skurkenes og ondskapens kjennetegn.

Det er mange som tror at brønnpisseriets konstante overspill fører til kanten av farse og sirkus i folks øyne. For de flestes vedkommende er det sannsynligvis riktig. De som jevnlig omgås venstreorienterte kan ved selvsyn konstatere at sosialister ikke har hoggtenner eller grønt spytt – for å sette det på spissen.

Brønnpisseren

Men ikke de andre. Da McCarthyismen herjet som verst i 50-årene, rammet den i stor grad barn og ungdom. Den som har ligget i redsel under dyna og fantasert om det som ville skje når russere og kommunister fikk tak i en, vet hvordan den kan virke. Det var f.eks ikke få som blandet sammen rettergangen mot jødebøddelen Eichmann og sosialismen.

Det er likeledes mange som kan fortelle hvordan det var å være eneste elev i klassen med familie som holdt Arbeiderbladet. Når frøken la opp til en porsjon samfunnskunnskap skulle nemlig avisen benyttes. Men hun sa ikke avisen. Hun sa Aftenposten. Å ha foreldre som stemte med Arbeiderpartiet var mange steder en skam. For ikke å snakke om kommunistene eller SF.

Den legendariske brønnpisseren i Sigbjørn Hølmebakks artikkel om anti-kommunisten, utøvet sitt motbydelige virke i ly av natten. Dagens politiske brønnpissere durer i vei ved fullt dagslys og plasker så alle kan høre dem. Bak dem står millioner – av kroner.

Pengene får de fra gavmilde redere og annen storkapital som bevilges av det overskuddet de ansatte ved felles innsats har skapt. Tyveri, kaller de fagorganiserte den slags. Eller underslag.

 

- egenannonse -

Siste kommentarer:

KOMMENTAR:

Å beskytte sivile

KUNSTIG INTELLIGENS:

ChatGPT – et upersonlig paradigmeskifte?

UKRAINA:

Nye tiår med kald krig

Siste artikler

Politisk thriller fra virkelighetens Egypt

ARABISKE FILMDAGER: «Boy from Heaven» er først og fremst en velkomponert spenningsfilm, men gir samtidig et spennende innblikk i religiøse miljøer og politiske konfliktlinjer i dagens Egypt.

Barnevernets kulturelle fordommer 

BARNEVERNET: I denne kronikken stilles det spørsmål ved om barnevernet hadde rett om Bhattacharya-familien.

Hvor alle kæmper om opmærksomheden

SUBJEKTET: Hvordan skal kunsten skille sig ud i en tid hvor det kunstneriske virke er kommet til at ligne det moderne arbejdsliv med dets konstante krav om kommunikation, netværk og synlighed? Fremtræden og iscenesættelse er blevet vigtigere end indhold. Kan vi i dag egentlig genopdage vores forhold til tid, oplevelsen varighed, øve os på at gøre mindre? At ikke være et middel til et mål?

Karikaturtegnerne og krigen

SATIRE: NY TID har snakket med sju ukrainske og en russisk karikaturtegner, alle tilknyttet nettverket Libex, om hvordan de ser på sitt arbeid med hensyn til krigen i Ukraina.

Den svarte fredsduen

ORIENTERING: Vi presenterer her et unikt forbilde i norsk pressehistorie.

En europeisk sannhet

EUROPA: Herrefolket hadde ikke bare verdens beste våpen, det hadde også verdens beste religion. Det var de hvite og deres selvskrevne rett til å gjøre hva de ville på andres bekostning.

I McCarthyismens propagandakjeller

LIBERTAS: Den som er blitt utsatt for McCarthyismens brønnpisseri i barndom og ungdom, glemmer ikke hvordan den virker.

Overvåkningspolitiet

OVERVÅKING: Innen overvåkingspolitiet arbeider det på landsbasis ca. 300 personer.

Jeg var helt ute av verden

Essay: Forfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

PRIO: Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Er det noen grunn til å juble over koronavaksinen?

COVID-19: Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?

De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veien

Militært: Vi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?

Hjemlengsel

Bjørneboe: Jens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.

Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokka

Y-BLOKKA: Fem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.

En tilgitt, lutret og salvet korgutt

Tangen: Finansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.

Michael Moores nye film: Kritisk til alternativ energi

MiljøFor mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.

Pandemien vil skape en ny verdensorden

Mike Davis: Ifølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.

Sjamanen og den norske ingeniøren

SAMHOLD: Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

Hudløs eksponering

Anoreksi: Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.