I krigens bakgård

Selv om fredsprosessen mellom Israel og Palestina har stoppet opp, drømmer palestinerne i Nabi Saleh fortsatt om tilgang til Middelhavet.

Francesca Borri
Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.
Email: francescaborri@gmail.com
Publisert: 05.04.2018

Et plutselig lysglimt. En granat eksploderer. Det er tidlig i februar og midt på natten da hæren rykker inn. Ingen virker overrasket.

«De kommer som regel litt senere,» sier Manal Tamimi – en kvinnelig palestinsk aktivist.

Fra vinduet, med våpensiktet til en M16 pekende i sin retning, begynner hun å rapportere direkte til en lokal palestinsk TV-stasjon.

Seks eller syv soldater hopper ut av sine pansrede kjøretøyer og sprer seg ut i gatene. De skyter i luften; sjokkgranater – bomber som lamslår og forvirrer, men skader ingen. Plutselig er det tåregass overalt, og på takene og i bakgårdene ser man umiddelbart palestinske silhuetter svare med slynger og steiner.

Raidet ser allikevel ikke ut til å ha et bestemt mål. Soldatene leter ikke etter noen. De går ikke inn i noe hus. Alle virker avslappet.

Ny Tid i julegave

«Vi har gått av moten – i dag er Kurdistan den mest trendy saken.»
– Bassem Tamimi 

Den nye Malala. Nabi Saleh er en vanlig klynge med hus midt på Vestbredden, men området har skapt internasjonale overskrifter i månedsvis; det var her den 16 år gamle Ahed Tamimi – etter at fetteren hennes endte opp i koma med en kule i hodet – la merke til en soldat foran hjemmet sitt.

Mens hun ba ham om å gå, begynte hun å gyve løs på ham. Til slutt fiket hun til ham. Noen få timer senere kom hæren tilbake og tok henne med seg. Siden har Ahed sittet i fengsel, tiltalt for å ha angrepet israelske sikkerhetsstyrker. For internasjonale aktivister er hun den nye Mandela – eller den nye Malala.

Men i israelske øyne er hun en skuespiller. Den israelske statens parlament, Knesset, beordret en etterforskning for å verifisere hvorvidt Ahed – med sitt blonde hår, blå øyne og manglende hijab – faktisk er palestinsk. Eller om hun kanskje er betalt, sammen med resten av sin familie, for å bygge opp den langvarige motstanden Nabi Saleh har ytt mot den israelske bosetningen Halamish siden 2010. Som følge av konflikten har 350 av Nabi Salehs 600 innbyggere blitt såret, mens 50 – inkludert Aheds far – er blitt permanent uføre.

Et nakent landskap. Nabi Saleh kan minne litt om det sørlige Italia – de avsidesliggende områdene hvor ingen lenger bor. I løpet av dagen er alle palestinerne i Ramallah, som ligger en halvtimes kjøring fra Nabi Saleh og omtrent 10 kilometer nord for Jerusalem.

I Nabi Saleh finner man kun en-
etasjes forfalne bygninger, plassert rundt en åpen plass som fremstår som et tomrom. Det er en bensinstasjon og en liten kolonihandel, men intet annet. Blant kyllingene og gresshoppene og plastposene som flagrer i vinden, kan man høre en drone summe – en påminnelse om at man aldri er alene.

Det er fristende å tenke at hvis innbyggerne her ikke hadde måttet gjøre motstand mot israelerne og forsvare hjemlandet sitt, hadde alle sammen sannsynligvis flyttet herfra for lenge siden. Det samme kan sies om Halamish og de omkringliggende israelske bosetningene – bygget på toppen av disse golde, gudsforlatte fjellene – solsvidde og i beste fall egnet for geiter.

«Hold munnen din åpen.» På nattbordene på soverommet har palestinerne både en vekkerklokke og en gassmaske. «Til syvende og sist er det tryggere i fengsel enn utenfor,» sier Manal.

Hun snakker av erfaring. I likhet med de fleste palestinere har hun blitt arrestert flere ganger. Men fra vannkranene i huset hennes kommer det knapt vann. Vann er nå en ettertraktet ressurs som det kjempes om i Palestina – på lik linje med land. Når hun snakker om fengselet bemerker Manal sarkastisk: «Fantastiske dusjer.»

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.