Bestill sommerutgaven her

I Kinas skygger

Home is Not Here
Forfatter: Wang Gungwu
Forlag: NUS Press (Singapore)

Historikeren Wang Gungwu – kjent for studier av kinesiske samfunn – har skrevet sine memoarer om en oppvekst i Britisk Malaya i skyggen av det Kina det aldri ble mulig å vende tilbake til.

«Jeg var hverken den slags kineser, det nye Kina ønskede, eller den slags, min far havde håbet, jeg ville blive,» skriver historikeren Wang Gungwu om en af sine tidlige voksenerkendelser. Han var vokset op i 1930’ernes Britisk Malaya sammen med sine forældre, der var migreret fra Kina for at arbejde – men altid med en plan og et intenst ønske om at vende tilbage. Drømmen om Kina blev spoleret af en verdenskrig og siden en borgerkrig.

Begge dele ramte også familiens eksil, Ipoh, der i dag er hovedstad i den malaysiske delstat Perak, og som blev grundlagt af briterne i slutningen af det 19. århundrede for at huse arbejdere fra blandt andet Kina og Indien til tinminer og gummiplantager i området.

Kina var ikke lenger Kina

Siden Wang Gungwus forældre aldrig havde ønsket at slå sig ned uden for Kina, men derimod levede de første mange årtier med en drøm om at vende tilbage, opdragede de deres søn til at orientere sig mod en kinesisk fremtid. Som det så ofte sker for migranter, var den fremtid imidlertid uforudsigelig. Det Kina, Wang Gungwus forældre kendte, var allerede under opløsning da de rejste ud – fra Qing-dynastiets kejserrige til Sun Yat-sens republik – og siden forandrede den japanske besættelse under Anden Verdenskrig og det efterfølgende opgør mellem nationalister og kommunister landet for altid.

Trods omfattende økonomisk krise og en borgerkrig under opsejling forsøgte familien at vende tilbage til hjemlandet i efterkrigsårene, men måtte af helbreds- og sikkerhedshensyn opgive forsøget.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Nina Trige Andersen
Trige Andersen er frilansjournalist og historiker.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
Corona / De mere positive aspekter ved CoronaIntet har jo hast mere. Sygdom, død og økonomisk ruin er pandemiens markante spor, men i corona-tiden opstår også erkendelse og indsigt, som vi bør tage med os videre.
Samtaler med lysets hastigheter. Konstruksjonen av det digitale dødsriket. (av Ole Sverre Olsen)Når Klaus Schwab, grunnleggeren av World Economic Forum, introduserer den fjerde industrielle revolusjon (Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution), og når Elon Musk, gründeren bak suksessen Tesla, pluss konsernsjef for Facebook Mark Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.
Kortfilm / Stolen Fish, … (av Gosia Juszczak, …)Med svært ulike innfallsvinkler viser to av dokumentarene på Kortfilmfestivalen hvor forstemmende langt unna vi er en bærekraftig utvikling.
Modernisme / Carsten Boysen: En rettferdig boligpolitikk, … (av Jon Guttu, …)Kan dagens usosiale by- og boligsituasjon trenge mer modernisme? To bøker aktualiserer en fremskrittstro på at samfunnet kan endres til det bedre.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte