I høst kommer FNs rapport om Dag Hammarskjölds død

FLYSTYRT: En snart 60 år gammel, og mulig kriminalsak er satt i bevegelse. Kommer vi nærmere et svar på spørsmålene rundt Hammarskjölds flystyrt?
John Y. Jones
Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email: jones@networkers.org
Publisert: 01.09.2019

I september 1961 styrtet flyet til daværende generalsekretær i FN, Dag Hammarskjöld, i grenseområdet mellom Kongo og nåværende Zambia. Den svenske regjeringen utnevnte diplomaten Mathias Mossberg til å bistå FNs utreder Mohamed Othman med å sikre at relevant nasjonalt arkivmateriale ble lagt fram.

Mossberg er en erfaren «graver» – kjent fra de svenske ubåthøringene i 2001, der anklager ble rettet mot sovjetiske ubåter, noe mange trakk i tvil. Den anerkjente svensk-norske fredsforskeren Ola Tunander deltok sammen med Mossberg og kommer i disse dagen ut med en bok om nettopp dette.

I Hammarskjöld-saken har Mossberg nå i sommer sendt inn sin del av arbeidet til FNs Othman – som så skal samle sitt materiale og overlevere det til FNs generalsekretær António Guterres i disse dager.

Spekulasjoner

Ny Tid treffer Mossberg på telefonen mens han har sommerferie utenfor Göteborg.

«Med hemmelighold sikrer vel enhver stat at spekulasjoner florerer?» spør vi. «Og hemmelighold har det vært mye av fra britisk, amerikansk, belgisk og sørafrikansk side i denne saken?»

«Nettopp, og min oppfordring til den svenske regjeringen er derfor at alt materiale om Hammarskjöld frigjøres», sier Mossberg.

Her er det med andre ord ikke stoff som bør holdes unna offentligheten. I tillegg oppfordrer Mossberg regjeringen til å oppmuntre forskere og journalister til å arbeide videre med saken. Det kan fortsatt være opplysninger av betydning der ute.

I ett års tid har den erfarne diplomaten gravd i svenske arkiver
med autorisasjon fra høyeste hold.

I et års tid har den erfarne diplomaten gravd i svenske arkiver med autorisasjon fra høyeste hold. Han kan ikke klage på god hjelp fra arkivarer og bibliotekarer, men dette har vært et enmannsarbeid: Han har ikke hatt et ressursrikt sekretariat å støtte seg til. Og siden arkivmateriale ikke roper etter å bli oppdaget, må det graves fram og leses.

Hundrevis av dokumenter

Den norsk-svenske forskeren i Hammarskjöld-saken, Hans Kristian Simensen, fikk avslag da han ville ha tilgang til en del av arkivmaterialet i sommer, og avslaget skapte overskrifter om svensk hemmelighold i The New York Times.

DAG HAMMARSKJÖLD, WIKIPEDIA

«Det er uheldig hvis det skapes et inntrykk av at Sverige ikke viser åpenhet i denne saken», mener Mossberg. Så langt er dette ikke hans inntrykk. Det kan alltids være grunner til ikke å frigjøre dokumenter, men i dette tilfellet kan det være andre årsaker enn avsløringer knyttet til dødsfallet: etterretningskanaler, agentnavn og så videre. Derfor er det nødvendig at visse personer kan få særskilt tilgang til å gå inn og sikre at sensitive opplysninger skjules, slik Mossberg fikk.

Ablegøyer

For Hammarskjöld har vært i vinden i sommer. På Sundance filmfestival ble det stor oppstuss ved visningen av filmen Cold Case Hammarskjöld. Mads Brügger fikk en regipris, mens filmen selv ble betegnet av internasjonal presse som alt annet enn en pålitelig dokumentar.

Ben Kenigsberg kaller Brügger en «prankumentarian» i sin filmanmeldelse i The New York Times, og beskriver ham som «en man ikke velger til å skille fakta fra fiksjon». Å kalle ham dokumentarist blir da å strekke begrepet vel langt.

Slates filmanmelder Joshua Keating oppsummerer for mange flere enn seg selv når han avslutningsvis skriver: «Av alle de nye spørsmålene denne filmen stiller, er kanskje det vanskeligste spørsmålet å besvare: Hva var vitsen?»

Det taler for seg at forskeren bak boken Who Killed Hammarskjöld (2011), Susan Williams ved London University, som fikk Hammarskjöld-saken til å rulle på nytt, holder seg på god avstand fra Mads Brügger og hans spillopper. Vi andre får vente på Mossbergs og Othmans funn og kanskje lese Williams igjen? For det er storpolitikk på sitt mest utfordrende, forvirrende og spennende når hun spør: «Hvem drepte Dag Hammarskjöld?»

Gratis prøve
Kommentarer