I høst kommer FNs rapport om Dag Hammarskjölds død

FLYSTYRT: En snart 60 år gammel, og mulig kriminalsak er satt i bevegelse. Kommer vi nærmere et svar på spørsmålene rundt Hammarskjölds flystyrt?

Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email: jones@networkers.org
Publisert: 2019-09-02

I september 1961 styrtet flyet til daværende generalsekretær i FN, Dag Hammarskjöld, i grenseområdet mellom Kongo og nåværende Zambia. Den svenske regjeringen utnevnte diplomaten Mathias Mossberg til å bistå FNs utreder Mohamed Othman med å sikre at relevant nasjonalt arkivmateriale ble lagt fram.

Mossberg er en erfaren «graver» – kjent fra de svenske ubåthøringene i 2001, der anklager ble rettet mot sovjetiske ubåter, noe mange trakk i tvil. Den anerkjente svensk-norske fredsforskeren Ola Tunander deltok sammen med Mossberg og kommer i disse dagen ut med en bok om nettopp dette.

I Hammarskjöld-saken har Mossberg nå i sommer sendt inn sin del av arbeidet til FNs Othman – som så skal samle sitt materiale og overlevere det til FNs generalsekretær António Guterres i disse dager.

Spekulasjoner

Ny Tid treffer Mossberg på telefonen mens han har sommerferie utenfor Göteborg.

«Med hemmelighold sikrer vel enhver stat at spekulasjoner florerer?» spør vi. «Og hemmelighold har det vært mye av fra britisk, amerikansk, belgisk og sørafrikansk side i denne saken?»

Abonnement halvår kr 450

«Nettopp, og min oppfordring til den svenske regjeringen er derfor at alt materiale om Hammarskjöld frigjøres», sier Mossberg.

Her er det med andre ord ikke stoff som bør holdes unna offentligheten. I tillegg oppfordrer Mossberg regjeringen til å oppmuntre forskere og journalister til å arbeide videre med saken. Det kan fortsatt være opplysninger av betydning der ute.

I ett års tid har den erfarne diplomaten gravd i svenske arkiver
med autorisasjon fra høyeste hold.

I et års tid har den …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.