Det blir ingen Nobel-bankett i Stockholm 10. desember!

Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).

Jeg har en god og en dårlig nyhet: Det blir ingen gedigen Nobel-bankett i Stockholms stadshus 10. desember i år. For Alfred Nobel selv ville dette imidlertid være en svært god nyhet. Han hatet store middager og festivitas, blant annet for det sløseriet det innebar.

Vi må tilbake til krigsårene 1940–45 for å finne sist banketten ble avlyst. Dette til tross for at svenskenes kong Gustav V hadde et bankende hjerte for den tyske siden av konflikten. Pengene som var satt av til banketten, gikk til Røde Kors’ humanitære arbeid, som ble ledet av kongens nevø, Folke Bernadotte. Uten tvil var det en bruk av Nobel-penger som uten sammenligning harmonerer best med Nobels vilje. Men Nobels vilje, per se, har jo, som kjent, aldri vært noe videre relevant grunnlag i denne sammenhengen.

Mor Teresa nektet å delta på en luksusmiddag på Grand Hotell i Oslo.

Her bør imidlertid tildelingen av fredsprisen til Mor Teresa i 1979 nevnes, siden hovedpersonen nektet å delta på en luksusmiddag på Grand Hotell i Oslo. I stedet fikk hun 7000 dollar til å dekke en Nobel-middag for fattige i Calcutta. Det hele sies å ha gått fredelig for seg. For øvrig har jeg forgjeves lett etter hjemmel i Nobels testamente for å bruke penger på gastronomi av denne størrelsesordenen. Ryktene går imidlertid om at en kuvertpris på 5000 svenske kroner skal betales av den enkelte gjest. Men jeg har ennå ikke fått bekreftet om man bruker Tangen-metoden ved denne anledningen, der man kan «representere» for eksempel Statistisk sentralbyrå eller Arbeids- og sosialdepartementet, …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal