Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

I dag er det Assange. Hvem er det neste gang?

MAKTENS OVERGREP: : Hva vil arrestasjonen av Assange bety for pressefrihet og respekt for lov?

Det finnes ikke noe viktigere credo og handlingsideal for en journalist enn å avsløre maktens overgrep. Julian Assange har gitt ansikt til dette credoet. Det har overgriperne aldri tilgitt ham. I dag synes de å ha vunnet en seier ved at han sitter arrestert til tross for at han ikke er anklaget for noe kriminelt.

Det er i dag vi skal huske at varsler og lekkasjer formidlet av Assange og Wikileaks har avslørt krigsforbrytelser og overgrep så avskyelige – og i slike antall – at de er vanskelige å beskrive og umulige å fatte. Verre er det at vi etter hvert har vent oss til at forbrytelsene heller ikke har ført til noen form for rettsforfølgelse, eller straff.

Mediene

Men som journalist og leser finner jeg det mest utålelig at store grupper i mediene – også norske – har tillatt dette ukommentert, ja endog rettet skytset den andre veien og kolportert overgripernes argumenter og gått til angrep på varslere og formidlerne med løgner og sverting.

I Norge nådde pressen et bunn-nivå da Bergens Tidende (Eirin Eikefjord) og Dagbladet (Inger Merete Hobbelstad) i 2017 langet ut mot Julian Assange og John Pilger i Holbergdebatten ved Universitetet i Bergen. I taus feighet unnlot de å delta i debatten, men fylte i ettertid spaltene med argumenter, holdninger og løgner tatt rett ut av retorikken fra Pentagon og Det hvite hus. Det er å håpe at PENs oppfordring til å se alvoret bak det som skjer i London i disse dager, får selv disse mediene til å besinne seg. For nå er det alvor.

Assange har avslørt krigsforbrytelser og overgrep så avskyelige at de er vanskelige å beskrive og umulige å fatte.

- annonse -

Gjennom Wikileaks har Assange i årevis, og med store oppofrelser levd dette credoet fram til sin ødelagte helse idag. Hva vi journalister, lesere og verdensborgere skylder ham for dette kan vanskelig måles. Når han etter 7 år er offer for en dårlig tilslørt konspirasjon mellom krigsforbrytere i USA, korrumperte Equadorledere og en britisk parodi av en statsledelse bør pressen ha en klar oppgave.

Norske PEN

Vi som har vokst opp med det etiske og journalistiske kompasset som ikoner som Noam Chomsky, John Pilger og Seymore Hersh har tegnet i liv og lære, stiller naturlig vitale spørsmål når vi leser eller produserer journalistikk som behandler maktens overgrep. I Norge navigerer Norske PEN som forventet etter dette kompasset. De uttrykker sjokk over hva arrestasjonen av Assange betyr for pressefrihet og respekt for lover.

Fra arrestasjonen.

Det er også godt at fornuftige internasjonale stemmer, som Daniel Ellsberg, Thomas Drake, Jeremy Corbyn og Glenn Greenwald, trenger gjennom om de avslørte overgrepene i den ellers øredøvende stillheten. De roper nå varsko og kaller til solidarisk aksjon mot kravet om utlevering – til drakoniske lover og praksiser i USA.

Les også: Jeg er Julian

Redaksjonen anbefaler også John Pilgers kommentar her.

John Y. Jones
Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Journalistikk / Gravejournalist Seymour Hersh - et forbildeBlant de beste, troner den amerikanske journalisten Seymour Hersh (83). Han svertes fra både høyre og venstre flanke – men angrer ingenting.
Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Surrealistisk / The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky (av Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop)Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte