I dag er det Assange. Hvem er det neste gang?

MAKTENS OVERGREP: Hva vil arrestasjonen av Assange bety for pressefrihet og respekt for lov?
Julian Assange
John Y. Jones
Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email: jones@networkers.org
Publisert: 13.04.2019

Det finnes ikke noe viktigere credo og handlingsideal for en journalist enn å avsløre maktens overgrep. Julian Assange har gitt ansikt til dette credoet. Det har overgriperne aldri tilgitt ham. I dag synes de å ha vunnet en seier ved at han sitter arrestert til tross for at han ikke er anklaget for noe kriminelt.

Det er i dag vi skal huske at varsler og lekkasjer formidlet av Assange og Wikileaks har avslørt krigsforbrytelser og overgrep så avskyelige – og i slike antall – at de er vanskelige å beskrive og umulige å fatte. Verre er det at vi etter hvert har vent oss til at forbrytelsene heller ikke har ført til noen form for rettsforfølgelse, eller straff.

Mediene

Men som journalist og leser finner jeg det mest utålelig at store grupper i mediene – også norske – har tillatt dette ukommentert, ja endog rettet skytset den andre veien og kolportert overgripernes argumenter og gått til angrep på varslere og formidlerne med løgner og sverting.

I Norge nådde pressen et bunn-nivå da Bergens Tidende (Eirin Eikefjord) og Dagbladet (Inger Merete Hobbelstad) i 2017 langet ut mot Julian Assange og John Pilger i Holbergdebatten ved Universitetet i Bergen. I taus feighet unnlot de å delta i debatten, men fylte i ettertid spaltene med argumenter, holdninger og løgner tatt rett ut av retorikken fra Pentagon og Det hvite hus. Det er å håpe at PENs oppfordring til å se alvoret bak det som skjer i London i disse dager, får selv disse mediene til å besinne seg. For nå er det alvor.

Assange har avslørt krigsforbrytelser og overgrep så avskyelige at de er vanskelige å beskrive og umulige å fatte.

Gjennom Wikileaks har Assange i årevis, og med store oppofrelser levd dette credoet fram til sin ødelagte helse idag. Hva vi journalister, lesere og verdensborgere skylder ham for dette kan vanskelig måles. Når han etter 7 år er offer for en dårlig tilslørt konspirasjon mellom krigsforbrytere i USA, korrumperte Equadorledere og en britisk parodi av en statsledelse bør pressen ha en klar oppgave.

Norske PEN

Vi som har vokst opp med det etiske og journalistiske kompasset som ikoner som Noam Chomsky, John Pilger og Seymore Hersh har tegnet i liv og lære, stiller naturlig vitale spørsmål når vi leser eller produserer journalistikk som behandler maktens overgrep. I Norge navigerer Norske PEN som forventet etter dette kompasset. De uttrykker sjokk over hva arrestasjonen av Assange betyr for pressefrihet og respekt for lover.

Fra arrestasjonen.

Det er også godt at fornuftige internasjonale stemmer, som Daniel Ellsberg, Thomas Drake, Jeremy Corbyn og Glenn Greenwald, trenger gjennom om de avslørte overgrepene i den ellers øredøvende stillheten. De roper nå varsko og kaller til solidarisk aksjon mot kravet om utlevering – til drakoniske lover og praksiser i USA.

Les også: Jeg er Julian

Redaksjonen anbefaler også John Pilgers kommentar her.

Gratis prøve
Kommentarer