I bunden form

Noen av de beste verkene i kunsthistorien er blitt skapt av kunstnere som har vært på institusjon. Judith Scott var en slik kunstner.

Amerikanske Judith Scott (1943–2005) er et av de største navnene innen feministisk kunst. I fjor hadde profilerte Brooklyn Museum en stor retrospektiv utstilling med henne, og kunstmarkedet har de siste årene priset hennes verk stadig høyere. Hun refereres til som en sentral inspirasjonskilde for kunstnere som er opptatt av tekstiler, myke materialer og funnede objekter. Verkene hennes består av tråder, tekstiler, plastrør, tau og garn som er bundet rundt og rundt i intrikate former og mønstre.

Judith Scotts verker skulle du egentlig ikke ha sett. Da hun ble født, var barn som henne gitt en forventet levealder på tretten år i USA. Man trodde ifølge hennes familie at forklaringen på hennes uvanlige utseende og spesielle oppførsel var å finne i arv. Ett eller annet sted i Judiths slektstre hadde en person med mongolsk opphav spredd dårlig genetisk materiale inn i familien.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL