Grusomhetens teater

Hyllest til annerledesheten

Prisoner of Society/House of JXN
Blant mange fremragende arbeider på årets filmfestival i Melbourne var det to kortfilmer som utmerket seg med sin modige, empatiske og klare holdning til LHBTI-rettigheter.

Det er få kortfilmpriser som kan skryte av en mer imponerende vinnerliste enn Grand Prix på Melbourne internasjonale filmfestival (MIFF). Prisen ble delt ut første gang i 1965, da MIFF allerede hadde eksistert i over et tiår. Prisvinnerne omfatter navn som Werner Herzog, City of God-duoen Kátia Lund og Fernando Meirelles, Denis Villeneuve og Sue Friedrich. Festivalen likestiller kategoriene når det gjelder valgbarhet til prisen: Enhver kortfilm under en hvilken som helst seksjon – eksperimentell film, fiksjon eller dokumentar – er en kandidat og mulig vinner av Grand Prix.

Lavbudsjettfilmene Prisoner of Society av Rati Tsiteladzes fra Georgia, og House of JXN av den amerikanske duoen Rosie Haber og Lauren Cioffi skilte seg ut på årets program. Med en spilletid på henholdsvis 16 og 9 minutter utgjør disse filmene – i likhet med mange av de beste dokumentarfilmene – et lite, men opplysende vindu til skjulte, underrapporterte hjørner av verden. De to filmene inntar en empatisk holdning til sine hovedpersoner, som fra fødselen av må hanskes med marerittaktige omstendigheter som synliggjør fordomsdrevne mønstre av sosial dysfunksjon.

House of JXN er en søt introduksjon til «regnbuefamilier».

Tsiteladzes bakgrunn er uvanlig for en filmskaper: 30-åringen fra badebyen Batumi ved Svartehavet har tidvis jobbet som fotomodell (de sexy bildene av muskelbunten er fortsatt populære på nettet) og ble verdensmester i kickboksing i Egypt . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Neil Young
Neil Young
Young er fast filmkritiker for Modern Times Review.

Du vil kanskje også like