House of JXN

Hyllest til annerledesheten


Blant mange fremragende arbeider på årets filmfestival i Melbourne var det to kortfilmer som utmerket seg med sin modige, empatiske og klare holdning til LHBTI-rettigheter.

Young er fast filmkritiker for Modern Times Review.
Email: neilyounggb@gmail.com
Publisert: 2018-09-03
Prisoner of Society/House of JXN
Regisør: Rati Tsiteladze/Rosie Haber og Lauren Cioffi
(Georgia/USA)

Det er få kortfilmpriser som kan skryte av en mer imponerende vinnerliste enn Grand Prix på Melbourne internasjonale filmfestival (MIFF). Prisen ble delt ut første gang i 1965, da MIFF allerede hadde eksistert i over et tiår. Prisvinnerne omfatter navn som Werner Herzog, City of God-duoen Kátia Lund og Fernando Meirelles, Denis Villeneuve og Sue Friedrich. Festivalen likestiller kategoriene når det gjelder valgbarhet til prisen: Enhver kortfilm under en hvilken som helst seksjon – eksperimentell film, fiksjon eller dokumentar – er en kandidat og mulig vinner av Grand Prix.

Lavbudsjettfilmene Prisoner of Society av Rati Tsiteladzes fra Georgia, og House of JXN av den amerikanske duoen Rosie Haber og Lauren Cioffi skilte seg ut på årets program. Med en spilletid på henholdsvis 16 og 9 minutter utgjør disse filmene – i likhet med mange av de beste dokumentarfilmene – et lite, men opplysende vindu til skjulte, underrapporterte hjørner av verden. De to filmene inntar en empatisk holdning til sine hovedpersoner, som fra fødselen av må hanskes med marerittaktige omstendigheter som synliggjør fordomsdrevne mønstre av sosial dysfunksjon.

House of JXN er en søt introduksjon til «regnbuefamilier».

Tsiteladzes bakgrunn er uvanlig for en filmskaper: 30-åringen fra badebyen Batumi ved Svartehavet har tidvis jobbet som fotomodell (de sexy bildene av muskelbunten er fortsatt populære på nettet) og ble verdensmester i kickboksing i Egypt for et tiår siden. Senere utmerket han seg i karate, men sluttet med kampsport i 2010 for å begynne som filmskuespiller og regissør (i 2014 tok han en pause, for å delta i den georgiske versjonen av Skal vi danse, der han endte på femteplass). Og så langt har han lyktes godt i filmbransjen. Den korte fiksjonsfilmen Mother (2016) vant priser på festivaler over hele verden, og oppfølgeren Prisoner of Society ser ut til å kunne bli like behengt med priser etter at den ble vist for første gang på Tampere-festivalen i mars: Juryen valgte den som festivalens nominerte til European Film Awards, som blir delt ut i Berlin i desember.

Fiendtlig landskap

Prisoner of …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal