Hykleriets epoke

President Bush sin tale den dagen bombingen startet, fylte meg med ubehag. Det er mulig mannen ikke vet bedre. Men gitt at han vet litt mer enn hva han gir inntrykk av, så framstår hele talen som en oppvisning i hykleri og dobbeltmoral.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Kunne han ikke ha nøyd seg med å si at når 6000 amerikanere blir drept i et attentat, så må USA reagere som stat? I stedet serveres en motbydelig saus av frihet, gud og demokrati som får resten av verden til å se på oss her i vest som halvhjernete hyklere.

Og når bombene sukres med melsekker, blir det ikke bare hyklersk. Det blir i tillegg en latterliggjøring av alt internasjonalt hjelpearbeid.

Umiddelbart etter talen kom reaksjonene fra norske politikere og norske medier. Med ett hederlig unntak sa alle politikerne at de ga full støtte til USA. Mens norske medier kunne fortelle at Bush hadde holdt en stor tale.

Når USA og Nato blåser i basunen, kobler vi ut hjernen. Da overtar ryggmargen. Også hos en del norske pressefolk. Særlig blant de eldste og ansvarlige.

Og i Moskva sitter Putin og smiler.

I løpet av de siste årene har terrorister herjet i Moskva og i andre russiske byer. I følge russiske myndigheter er terroristene tsjetsjenere. Boligblokker har blitt rammet, og hundrevis av uskyldige mennesker er drept. Mens Russland har ført en brutal krig i Tsjetsjenia mot de som ville etablere en tsjetsjensk stat. Med andre ord; terror i Moskva og blodig krig i Tsjetsjenia. Jeg har – i likhet med resten av verden – bare i begrenset grad latt meg opphisse av terroren i Moskva. Jeg har sett den som en reaksjon på Russlands brutale framferd i Tsjetsjenia hvor titusenvis av mennesker er drept.

Men nå er altså alt glemt. Nå er det kampen for den frie verden som gjelder. De som kjemper for et selvstendig Tsjetsjenia er blitt terrorister i likhet med de talibansoldatene som kjempet på vår side på Balkan.

Med oss i kampen for demokrati og frihet har vi Saudi-Arabia – et despoti så brutalt og undertrykkende at talibanregimets Afghanistan til sammenlikning framstår som humanismen høyborg. Men det skal innrømmes at om Saudi-Arabia ikke er en fremtredende forvalter av menneskerettighetene, så forvalter landet i alle fall en avgjørende del av verdens oljeresurser.

Det med terrorisme er ikke så enkelt. Hvorfor kan vi ikke like godt innrømme det?

Det er og blir slik at det er «mine» og «dine» terrorister. Under krigen her i Norge så hette terroristene sabotører. De var mine helter. Den største av dem alle var Gunnar Sønsteby. Folkerettslig stod han og Milorg i samme situasjon som Hamas i Midtøsten. Jeg liker ikke Hamas sin måte å føre kampen på. Men jeg støtter palestinernes kamp for en selvstendig stat. Og jeg var en reservasjonsløs tilhenger av sandinistenes kamp mot Somozas diktatur i Nicaragua. Men USA kalte sandinistene for terrorister.

Vi er altså alle sammen mot terrorhandlinger. Men var vi alle sammen mot CIAs mord på Chiles folkevalgte president Allende den 11. september for 28 år siden? Var det ikke noe om at Reagan – dere husker han? – kalte Contras for «freedom fighters» da de herjet med det folkevalgte regimet i Nicaragua? Var Oliver North en amerikansk helt eller var han terrorist? Ville vi ha støttet sandinistene, hvis de hadde begynt å bombe Washington?

Angrepene på WTC i New York og på Pentagon i Washington var brutale og umenneskelige. Alle anstendige mennesker synes det. Men store deler av verden ser ingen prinsipiell forskjell på dette angrepet og den terror og brutalitet som USA og Nato har stelt i stand gjennom årene. Og når det er snakk om demokrati og frihet, så vet den fattige del av verden så inderlig vel at folkeviljen bare teller når den er i overensstemmelse med USA og Natos strategiske og økonomiske interesser. Ellers blir den omgjort. De fleste arabere – men svært få amerikanere eller europeere – er for eksempel klar over at regimet i Algerie sitter på Nato-støttede bajonetter. Folkeflertallet valgte for noen år siden et såkalt fundamentalistisk styre. Men det ble stoppet av et vestlig støttet militærkupp.

Alt slikt og mer til vet den fattige verden – også den muslimske del av den fattige verden. Det er ikke nødvendigvis slik at det er mangel på forstand og kunnskaper selv om det er mangel på hus og mat.

Men vi kan ikke bare sitte å se på at Osama bin Laden og hans enorme nettverk herjer med oss. Nei, vi kan ikke det. Men dagens bombetokter gjør bare vondt verre. Vi vet jo hva som skjer når vanlig terror blir møtt med militær terror. Israel har i alle år levd etter det gammeltestamentlige prinsipp om å gjengjelde øye for øye og tann for tann. I tillegg har de også gjerne tatt i litt ekstra. Men Hamas lar seg ikke skremme. De vil bare øke terroren helt til palestinerne har fått innfridd sine rettferdige krav.

Slik også i Afghanistan. Osama bin Laden blir sikkert tatt og talibanregimet vil falle. Men det vil hjelpe lite. For kampen mot fattigdom og urettferdighet vil fortsette. Også med terror som middel.

Men vi kan da ikke bare sitte å se på! Vi må gjøre noe! Ja, vi må det. Vi kan jo begynne med å droppe bombene og nøye oss med melsekkene.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here