Hydro ut av India?

Care og Business Partners for Development bryter med Norsk Hydros omstridte bauxittprosjektet i India. Hydro vurderer salg.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det svært omstridte bauxittprosjektet Utkal Alumina, hvor konflikten mellom lokalbefolkning og Norsk Hydro og dets partnere har kostet flere menneskeliv, møter ny motbør.

Organisasjonene CARE og Business Partners for Development (BPD) har nemlig trukket seg fra samarbeidet med Utkal-prosjektet. Dette kommer fram i det siste nyhetsbrevet til NorWatch, som har fått tilgang på en intern rapport som BPD sendte til sin oppdragsgiver Norsk Hydro.

– Vi er glade for at BPD og CARE nå trekker seg. De konsulterte ikke lokalbefolkningen før de satte i gang sitt arbeid med Utkal-saken. De opererte med mandat fra Norsk Hydro i stedet for mandat fra de fattige, sier Fredrik Gjernes i Kirkens Nødhjelp til NorWatch.

Ifølge en kommentar fra informasjonssjef Thomas Knutzen i Hydro Aluminium, skulle BPD forsøke å bringe alle partene i den fastlåste konflikten sammen i en dialog, bygd på en modell som BPD har hatt positive erfaringer med andre steder.

Men BPD vurderte situasjonen som så spent at dette ikke er realistisk nå, en vurdering ledelsen i Utkal-prosjektet deler, heter det i Knutzens kommentar.

At situasjonen er spent, er neppe en overdrivelse. Som Ny Tid har skrevet tidligere i år, toppet det hele seg da tre urinvånere kaldblodig ble skutt ned og drept av politiet den 16. desember i fjor, samt at sju ble hardt såret og et femtitalls lettere skadd.

Massakren skjedde i landsbyen Maikanch i delstaten Orissa, hvor motstandere av Utkal-prosjektet hadde samlet seg for å planlegge aksjoner i protest mot tvangsflyttingen og tapet av livsgrunnlag som gruveprosjektet vil føre til.

Norsk Hydro er største aksjonær i Utkal Alumina International LTD med 45 prosent eierandel, mens kanadiske Alcan eier 35 prosent og indiske Indal 20 prosent.

Styrkeforholdet kan nå komme til å endre seg. Ifølge Dagens Næringsliv ligger nemlig Hydro og Alcan i forhandlinger med den indiske industrigruppen Aditya Birla, som eier Indal, om å selge deler av sine eierinteresser. Aditya Birla har lenge ønsket kontroll over Utkal-prosjektet, og er kjent for å kjøre en svært tøff og voldelig linje for å få gjennom sine planer.

I Kirkens Nødhjelp mottas nyheten ifølge NorWatch med blandede følelser, ikke minst fordi de er redde for at Hydro skal toe sine hender dersom de havner i en situasjon hvor de blir en minoritetseier.

– Norsk Hydro var medansvarlig for å ta jorden fra lokalbefolkningen. De har fortsatt kontroll over Utkal Alumina sammen med Alcan, og styret i Utkal kan vedta å gi denne jorden tilbake dersom de ønsker det, sier Gjernes i Kirkens Nødhjelp.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here