Hydro gir opp India-prosjekt

Denne uka meldte Norsk Hydro at de trekker seg ut av det meget omstridte Utkal-prosjektet i India. Motstanderne jubler.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Norsk Hydros gruveeventyr i den indiske delstaten Orissa er over. På mandag varslet det norske selskapet at de trekker seg ut av Utkal-prosjektet etter «en totalvurdering» og «manglende fremdrift» i prosjektet.

Den manglende fremdriften har ikke minst sin bakgrunn i kraftig lokal motstand mot prosjektet, som foruten en planlagt bauksittgruve, inkluderer videreforedling av råvaren som er basisen for aluminiumsproduksjonen i Norge.

– Dette er en veldig gledelig nyhet, sier Jørn Stave i Framtiden i våre henders NorWatch-prosjekt.

Konflikten rundt Utkal-prosjektet var den første saken NorWatch tok opp da arbeidet med å overvåke norsk næringsliv i utlandet startet opp i 1995. Siden den gang har NorWatch jevnlig dokumentert hvordan Norsk Hydro og dets partnere i Utkal-prosjektet har kjørt over lokalbefolkningen, og støttet deres krav om at gruveprosjektet skrinlegges.

– Klokere, ikke rikere

– Men vi jubler ikke hemningsløst. Spørsmålet nå er hva de gjenværende selskapene velger å gjøre. Selv om den norske aktøren har gitt seg, vil vi følge saken nøye framover, sier Stave.

NorWatch-medarbeideren har snakket med nære kontakter i India, og kan fortelle om stor glede blant motstanderne av Utkal-prosjektet. Nyheten har nå også nådd lokalavisene i området.

Til Klassekampen sier informasjonssjef Thomas Knutzen i Hydro Aluminium at beslutningen om å trekke seg ut har kommet etter en lang prosess i selskapet:

– Det er en slik sak som gjør oss klokere, men ikke rikere.

Ifølge Knutzen har Utkal Alumina International, hvor Hydro er største aksjonær med 45 prosent eierandel, brukt 200 millioner kroner så langt, uten at prosjektet har kommet noen vei. Hydros utgifter har vært rundt 80 millioner kroner.

Hydro i Amazonas

Ifølge en pressemelding fra Norsk Hydro har Utkal Alumina klare regler som gir de gjenværende partnerene forkjøpsrett på det noske selskapets eierandeler, og en juridisk prosess er innledet med sikte på å tre ut av partnerskapet.

De to gjenværende partnerne er indiske Indal og kanadiske Alcan. Hvorvidt de ser seg i stand til å fortsette Utkal-prosjektet er et åpent spørsmål.

Hydro opplyser på sin side at beslutningen om å trekke seg ut av India også har sammenheng med selskapets positive utvikling i engasjementet i aluminavirksomheten i Brasil.

Selskapets engasjement i Amazonas er heller ikke nytt for NorWatch.

– Vi kommer til å følge nøye med hvordan Hydro oppfører seg i Brasil også, bekrefter Jørn Stave.

Konfliktfylt historie

Norsk Hydros inntreden i Utkal-prosjektet daterer seg tilbake til 1993. Året etter startet prøveboringen på Baphlimali-platået, som av urinnvånerne i området blir regnet for å være hellig.

Etter hvert som omfanget av planene om gruver, fabrikk og tilstøtende infrastruktur ble kjent for lokalbefolkningen, økte motstanden. 1996 så store demonstrasjoner mot prosjektet i kommunen Kashipur, hvor fabrikken etter planen skal bygges.

1996 var også det opprinnelige tidspunktet for oppstart av prosjektet. Men på grunn av problemene har oppstart gang på gang blitt utsatt.

Med årene ble sammenstøtene mellom lokalbefolkning og utbyggerne stadig mer voldelige. Selskapets forberedende arbeid ble sabotert og veier blokkert av motstanderne, mens politiet brukte harde midler for å kneble lokalbefolkningen.

Massakren i Maikanch

Konflikten toppet seg den 16. desember i fjor. Under planleggingen av nye demonstrasjoner mot Utkal-prosjektet, stormet politiet landsbyen Maikanch og åpnet ild. Da politiaksjonen var ferdig, lå tre drepte tilbake og 50 var såret. En høringskommisjon etterforsker fremdeles massakren.

Dersom Alcan og Indal velger å holde fram med Utkal-planene, vil neppe konfliktnivået bli mindre uten Norsk Hydros deltagelse. For lokalbefolkningen, som i hovedsak er urinnvånere og kasteløse, er tap av hjem og landområder ensbetydende med et liv i ytterligere fattigdom.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here