Bestill sommerutgaven her

Hvorfor vil dere ikke ha mennesker i Norge?

Det skulle vært en skandalefilm om fyll og falske asylsøkere. I stedet fikk vi se en rørende saga om to unge menneskers håp for framtiden og kjærlighet til hverandre.

På Skibotn asylmottak laget Igor og Natalia hjemmebrent med sitt eget hjemmebrentapparat.

Slik lyder ingressen i Verdens Gangs forhåndsomtale av NRK Brennpunkts dokumentarfilm “Visum, vodka og videotape” – en tittel som muligens spiller på filmtittelen “Sex, løgn og videotape”. Brennpunkt-dokumentaren ble sendt tirsdag på NRK.

Hva vi så å si var lovet gjennom VG og NRKs egne trailere, var nettopp en film om to unge mennesker som – trolig uten grunn – ranglet seg gjennom et asylopphold i Norge, som festet hver dag på hjemmebrent vodka, som forfalsket papirene sine og som klaget på de norske vinterklærne de fikk utdelt.

Hva vi fikk se tirsdag kveld, var en film om to unge håpefulle mennesker som ville bort fra et Ukraina der politiske kontakter betyr alt, og enkeltmennesker alt for lite.

Igor og Natalia reiste fra Kiev, hovedstaden i Ukraina, etter eget utsagn fordi Igor var blitt truet da han ledet en valgkommisjon i hjemlandet. De satte kursen for Norge, fordi venner hadde fortalt dem at Norge var et demokratisk land som tok imot dem som trengte hjelp på en god måte. Begge to var utdannet jurister, og burde ha alle forutsetninger for å tilhøre Ukrainas øvre middelklasse. Erfaringsmessig er imidlertid middelklassen den som først får lide når røverstyre og korrupsjon overtar – det vil si; den delen av middelklassen som ikke blir en del av røverskapets overklasse.

Med seg hadde de to et videokamera, og med det dokumenterte de reisen til og . . .

- annonse -

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Du vil kanskje også likeRelatert
Anbefalte